Videospeler inladen...

Film Robbe De Hert is klaar: "Vlaamse filmers keren terug van idee dat ze het enkel in Hollywood kunnen maken"

Op het Filmfestival van Oostende wordt “Hollywood aan de Schelde” vertoond, de nieuwe documentaire van Robbe De Hert over de geschiedenis van de Vlaamse film.

Gespreid over achttien jaar heeft regisseur Robbe De Hert alles samen twee jaar aan de film “Hollywood aan de Schelde” gewerkt. Het was een werk van lange adem, waarvoor hij ook crowdfunding nodig had. “Tot twee dagen geleden waren we de film aan het afwerken”, vertelt Robbe De Hert aan de telefoon vanuit Oostende, in “De wereld vandaag” op Radio 1. 

Robbe De Hert vertrok van 200 uur materiaal en hield uiteindelijk maar 2 uur over. "Hollywood aan de schelde" bevat interviews met protagonisten van de vaderlandse film, en ook veel fragmenten uit Vlaamse films. Maar er zit zelfs "een soort conclusie" in de documentaire, volgens hem “zijn mensen aan het terugkomen van het idee dat ze het enkel in Hollywood kunnen maken”. De Hert hoopt dat zijn documentaire na het festival van Oostende ook in de bioscoop komt.

Een ster is leuk, maar het is veel toffer dat "De Witte" na 40 jaar op tv komt én scoort

Robbe De Hert, die volgende week 76 wordt, is bekend van films als "De Witte van Sichem", "Blueberry Hill" of "Lijmen/Het Been". Hij kreeg in Oostende ook een "ster" in de dijk, als bekroning voor zijn hele loopbaan in de cinema. 

Meest gelezen