Royals deze week: een ontvangst in Versailles, een droom die uitkomt en een knutselende koningin

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Franse president Macron ontving de Japanse kroonprins in het paleis van Versailles waar ze naar Nōh-theater keken. Ook de Britse prins William kreeg bezoek in zijn tuin van zowaar rocker Ronnie Wood. De Zweedse koning Carl Gustaf liet de droom uitkomen van de zieke Akram, terwijl de Deense koningin Margrethe vlijtig maskers knutselde voor haar expo. In Spanje ging het schooljaar van start en koningin Letizia woonde de lessen bij tussen dolenthousiaste leerlingen. Ook de Monegaskische tweeling wandelde voor het eerst zij aan zij richting schoolpoort.

Intussen in Versailles

De Franse president Emmanuel Macron en zijn echtgenote Brigitte hebben de rode loper uitgerold om de Japanse kroonprins Naruhito te ontvangen in het paleis van Versailles, het kasteel oorspronkelijk in 1669 gebouwd voor de Zonnekoning Lodewijk XIV. Op het programma: een 3D-theatervoorstelling en een banket voor honderd personen uit de culturele en economische sector, onder wie chansonnier Charles Aznavour.

Naruhito is op negendaags bezoek om 160 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Japan en Frankrijk te vieren. De prins bezocht eerder Lyon en Grenoble, en trok naar Parijs om het graf van Napoleon Bonaparte te bezoeken en de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer.

(lees verder onder de foto's)

AFP or licensors
AFP or licensors

De theatervoorstelling in Versailles vond plaats in de indrukwekkende Koninklijke Opera in de noordvleugel van het paleis. Het werd een Nō(h)-spel, een traditionele Japanse theatervorm uit de 14e-eeuw met trage bewegingen en maskers die de levendige expressie van de dansers moeten uitbeelden. Deze keer ging het om een 3D-versie waarbij iedereen een brilletje diende op te zetten.

Macron nodigt wel vaker staatshoofden uit in Versailles en hield er vorig jaar nog zijn toespraak om zijn beleid uiteen te zetten. Critici hekelen echter de grandeur waarmee de president zou willen uitpakken, en noemen Macron wel eens schertsend de eigenlijke zonnekoning.   

AFP or licensors

Naruhito, die volgend jaar in mei zijn vader keizer Akihito opvolgt, is alleen op staatsbezoek. Zijn vrouw Masako is -zoals zo vaak- niet meegekomen. Zij heeft het mentaal moeilijk met de druk die het leven aan het Japanse hof met zich meebrengt. "Ze is niet in staat om meteen meer taken op zich te nemen", liet Naruhito vallen. Al hoopt hij wel dat haar takenpakket zich geleidelijk aan zal uitbreiden eenmaal ze keizerin is. "Haar ervaring met wonen in het buitenland en haar diplomatieke achtergrond gaan zeker helpen", aldus de kroonprins.

Intussen in Stockholm

Akram (7) uit Zweden heeft leukemie en had slechts één wens: op audiëntie gaan bij de koning. Koning Carl Gustaf nodigde hem uit en de jongen mochten aanschuiven op het paleis in Stockholm tussen de buitenlandse ambassadeurs van Nepal, Mozambique, Paraguay en Bulgarije die op dat moment werden ontvangen.

De stichting Min Stora Dag (Mijn Grote Dag), te vergelijken met Make a Wish bij ons, laat wensen van zwaar zieke kinderen en tieners in vervulling gaan. Prinses Madeleine, de jongste dochter van Carl Gustaf, is beschermvrouw van de stichting. Zo kon Akram een paar uurtjes op het paleis vertoeven.

De piekfijn uitgedoste jongen werd samen met zijn ouders en tweelingbroer in een witte limousine naar het paleis gebracht waar een lakei het gezin begeleidde naar de koning voor een babbel in een van de salons. "Tijdens zijn verblijven in het ziekenhuis heeft Akram veel over Carl Gustaf gesproken en vroeg hij zich af wat een koning eigenlijk dagelijks doet", luidde het op de sociale media van het koningshuis. Wellicht is dat mysterie nu opgelost.  

Intussen in Kensington Palace

De hertog van Cambridge, prins William, heeft in de tuinen van Kensington Palace enkele kleurrijk geschilderde en versierde beelden van neushoorns geplaatst. De werken zijn afkomstig van de tentoonstelling "Tusk rhino trail" die in de straten van Londen loopt.

William verwelkomde een aantal van de internationale kunstenaars, alsook Rolling Stones-gitarist Ronnie Wood. Wood zet zich al bijna dertig jaar in voor de liefdadigheidsorganisatie Tusk Trust die instaat voor de bescherming van wilde diersoorten. "Al sinds ik op safari ga in Afrika, heb ik de olifant en de neushoorn willen beschermen. De neushoorn is altijd bedreigd, maar gelukkig kunnen een aantal exemplaren nu best overleven", vertelde Wood aan de pers. 

In de vrije natuur leven zo'n 29.000 zwarte en witte neushoorns, maar het voorbije jaar werden er dagelijks maar liefst drie gedood door stropers. Via de installaties van neushoorns hopen de kunstenaars geld in te zamelen voor Tusk Trust. De 21 neushoorns worden later geveild.

Hoewel het werk van Wood niet in de koninklijke tuinen stond, is het eerder een "speciale" installatie te noemen. Woods 2-jarige tweeling Alice en Gracie liet zich eerst namelijk gaan op de neushoorn. "Ik heb de tekeningen erop laten staan. Ze komen door mijn verf nog door", verklapte Wood.  

Rocker Ronnie Wood met zijn vrouw Sally bij prins William, peter van Tusk Trust.

Intussen in Amalienborg

Het Deense hof heeft een ludiek filmpje verspreid van een knutselende koningin Margrethe. Bedoeling is de tentoonstelling "Eventyrdronningen" (Avontuurkoningin) die eind deze maand opent in paleis Amalienborg onder de aandacht te brengen. De expo toont een selectie van kostuums, decoraties en decors die Margrethe heeft ontworpen voor talrijke theater- en balletvoorstellingen.

In de versnelde video zit de koningin in haar atelier en gaat ze aan de slag met nietjes, een schaar, een lint, een paperclip en een tube lijm. In een handomdraai -en mits enige gekke bekken- maakt ze een heus honden- en vogelmasker.

De 78-jarige Margrethe wordt de rock-'n-rollkoningin genoemd, dit voor haar eigenzinnige en alternatieve koers die ze vaart. De koningin ontwierp in het verleden kostuums en zelfs decors voor voorstellingen als "Assepoester" en "De notenkraker", en de verfilming van Hans Christian Andersens sprookje "The wild swans" in 2009. Soms draagt ze eigen creaties, telkens kleurrijk, met felle prints en gewoonweg excentriek. The Guardian noemde haar in 2013 de "Mary Poppins" onder de Europese royals.

Intussen op de schoolbanken

In Spanje heeft koningin Letizia naar goede gewoonte met de minister van Onderwijs Isabel Celáa het startschot gegeven van het nieuwe schooljaar. Op een openbare school in Oviedo nam Letizia uitgebreid de tijd om in klassen een kijkje te nemen en de lessen bij te wonen. Samen met de jongste leerlingen deed de koningin ook mee met de tekenles die lezen en schrijven bevordert.

De leerlingen van het 2de jaar wilden graag "gelukkige verjaardag" zingen voor de koningin (Letizia werd gisteren 46 jaar), maar die had dat liever niet. "Ik wil mijn verjaardag niet vieren", onthulde ze volgens de nieuwswebsite El Comercio. Buiten de school sloeg de koningin een praatje met de omstaanders en liet zonder problemen foto's en selfies nemen. 

Getty
Getty

Zelf gingen de dochters van Letizia, prinses Leonor (12) en Sofía (11), ook opnieuw naar school deze week. De meisjes-in-schooluniform werden door de koningin en koning Felipe met de auto gebracht en naar de ingang begeleid. Leonor en Sofía volgden deze zomer ook een schoolprogramma in de VS. "Het koningspaar wenst een aanvullende opleiding voor hen in een omgeving met verschillende nationaliteiten", luidde het.  

Wie ook zijn eerste voorzichtige schoolstappen heeft gezet, was de tweeling van prins Albert en prinses Charlène van Monaco: prins Jacques en prinses Gabriella. Charlène deelde drie foto's op Instagram waarop broer en zus zij aan zij te zien zijn met hun boekentasje, en beide gekleed in een blauwe jeans met wit poloshirt. Details over de school zijn (nog) niet bekendgemaakt, ook niet of de twee samen in een klas zitten.

Zo zit de Deense tweeling prins Vincent en prinses Josephine bewust in aparte klassen. "Ze zijn elkaars beste vrienden en kunnen elkaar zien op de speelplaats, maar we hebben graag dat ze nieuwe vrienden maken", legde kroonprins Frederik die keuze vorig jaar uit.  

Meest gelezen