Marlies Bosch/Stichting Bezoek Zijne Heiligheid Dalai Lama

Slachtoffers seksueel misbruik ontmoeten dalai lama

Ze hadden gehoopt hem te ontmoeten en het is hen gelukt:  vier slachtoffers van seksueel misbruik  door boeddhistische leraren en monniken hebben een gesprek gehad met de dalai lama.  Een van de slachtoffers omschrijft het gesprek als "moeizaam, maar de moeite waard".

De dalai lama is vier dagen op rondreis in Nederland. In een hotel in Rotterdam maakte hij een halfuurtje  vrij om met slachtoffers van seksueel misbruik te praten.  Ze hadden hier een verzoek voor ingediend en dat werd tot enige verbazing ingewilligd.

Het viertal heeft de spirituele leider hun persoonlijk uitgeschreven getuigenissen overhandigd, samen met die van acht andere slachtoffers. Daarnaast gaven ze hem ook een rapport over misbruik binnen  twee  grote boeddhistische organisaties. 

#metooguru

In het verleden zouden boeddhistische monikken en leraren onder meer in Nederland hun leerlingen,  zowel mannen als vrouwen en in sommige gevallen ook kinderen, seksueel misbruikt hebben. De schandalen, die soms al tientallen jaren verzwegen werden, kwamen in 2015 aan de oppervlakte na onthullingen van misbruik in de katholieke kerk. Intussen heeft een groep van slachtoffers zich verzameld onder de naam #metooguru.

Aan NOS vertelde een van de slachtoffers dat het gesprek aanvankelijk wat moeilijk verliep. Zo kostte het wat moeite om contact met de spirituele leider te krijgen. Volgens hetzelfde slachtoffer is er dankzij het gesprek meer bewustzijn ontstaan over de ernst van het probleem.  De dalai lama zou gezegd hebben dat hij de problematiek in november zal voorleggen, tijdens een belangrijke meeting van boeddhistische leraars . Een ander slachtoffer vindt het wel jammer dat de spirituele leider geen compassie heeft getoond.

Ook in België

Ricardo Mendes was ook aanwezig bij het gesprek met de dalai lama. Hij werd geboren in de Belgische boeddhistische sekte Ogyen Kunzang Chöling en werd er misbruikt.  Een rechtszaak over de praktijken van de sekte  komt dinsdag voor in Brussel.

De dalai lama zou nooit eerder gesproken hebben met slachtoffers van seksueel misbruik door boeddhistische leraren en monniken.

 

Meest gelezen