Videospeler inladen...

LangZullenWeLezen: stem vanaf vandaag voor je favoriete boek 

De longlist van de LangZullenWeLezen-trofeeën staat online. Lezers kunnen hun favoriete boek aanvinken in tien categorieën. Van young adult tot poëzie, van thriller tot actuaboek. 

Na de Gouden Uil, de Gouden Boekenuil en de Fintro-literatuurprijs zijn er nu voor de eerste keer de LangZullenWeLezen-trofeeën. Dat zijn publieksprijzen van de VRT voor het best gesmaakte boek van het afgelopen jaar, in tien verschillende categorieën.  

Tien keer tien boeken

Komen in aanmerking: Nederlandstalige boeken die tijdens het afgelopen jaar werden gepubliceerd. Om de diversiteit van het Nederlandstalige aanbod in de verf te zetten zijn er tien prijzen in tien categorieën of genres: prenten- en kinderboeken, jeugdboeken & young adult-literatuur, fictie, thriller & detective, poëzie, actualiteit, geschiedenis, wetenschap, kunst & cultuur, strip & graphic novel.  Een jury van boekenexperts selecteerde tien boeken in elke categorie, en daaruit kan de lezer kiezen en stemmen; de auteur met de meeste stemmen krijgt de LangZullenWeLezen-trofee in haar of zijn categorie.  

Benieuwd wie genomineerd is en wie niet? De longlist van tien keer tien boeken vind je hier.

Stemmen kan van 17 september tot 14 oktober via het boekenplatform langzullenwelezen.be of op ketnet.be (voor kinderen die willen stemmen in de categorie ‘Prenten-en kinderboek’). Wie meestemt, maakt kans op een boekenpakket met de 10 winnende boeken.

De winnende boeken worden bekendgemaakt aan de vooravond van de Boekenbeurs, van 22 tot 25 oktober tijdens "Van Gils & gasten" op Eén. 

Videospeler inladen...

De longlist bestaat uit 100 prachtige boeken die de grote diversiteit en kwaliteit van onze schrijvers, illustratoren en stripauteurs  in de verf zetten.

Chantal Pattyn - cultuurmanager VRT

En wat valt er te winnen voor de auteurs? De winnaars van de LangZullenWeLezen-trofeeën krijgen een centrale plaats in de uitzendingen van diverse VRT-programma’s vanop de Boekenbeurs en een promocampagne in de periode van de Boekenbeurs.  De LangZullenWeLezen-trofeeën zijn beeldjes ontworpen door Sep Verboom, de winnaar van de Henry Van de Velde Award 2017 in de categorie Young Talent. Hij werkte samen met de steenkappers van maatwerkbedrijf Compaan in Gent.  

Online boekenplatform

De LangZullenWeLezen-trofeeën zijn net als het gelijknamige boekenplatform een initiatief van de VRT in samenwerking met Humo, Metro, boek.be en Fintro.

Eind april lanceerden de VRT en haar partners het boekenplatform LangZullenWeLezen. Een website waar lezers inspiratie vinden en hun leeservaringen en favoriete boeken kunnen delen met andere enthousiaste lezers én met tien VRT-leesambassadeurs. Intussen hebben meer dan 7.000 mensen zich geregistreerd.

Meest gelezen