Stripauteur Jeroen Janssen wint Bronzen Adhemar

Jeroen Janssen wint dit jaar de Bronzen Adhemar. Janssen is bij het grote publiek minder bekend, maar hij wordt wel naar waarde geschat door de liefhebber, staat er in het juryrapport.  

Janssen ontving vanavond in Bozar in Brussel een cheque van 10.000 euro uit handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) en de juryvoorzitter (en vorige winaar) Luc Cromheecke.

Janssen krijgt, net als de vorige winnaars, een overzichtstentoonstelling in cultuurhuis De Warande in Turnhout. Bij de opening van die expo, op vrijdag 23 november, zal hij het beeldje ontvangen. 

"Met Jeroen Janssen bekroont de jury een auteur die minder gekend is bij het grote publiek maar wel naar waarde wordt geschat door de liefhebber", staat er in het juryrapport. "Een stripauteur die menselijke en persoonlijke verhalen vertelt, die zowel sympathie als nieuwsgierigheid opwekt." 

Janssen is een tekenaar die vaak op locatie tekent. "De term slow journalism past hem als een handschoen", klinkt het. "Zijn graphic novels over het bedreigde polderdorp Doel zijn daarvan aangrijpende voorbeelden. De combinatie van goed vakmanschap en een open geest waardoor hij alles puur laat binnenkomen, zorgt voor strips met een grote sociale impact." 

De Bronzen Adhemar wordt sinds 1977 uitgereikt door Stripgids, het oudste striptijdschrift van Vlaanderen. 

Meest gelezen