BELGA/VAN ASSCHE

Strips of een festival met zicht op Gent? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

AUDIO: (her)beluister hier het gesprek uit De Ochtend

 

Het belooft morgen mooi weer te worden, dus er is geen reden om op Autovrije Zondag - samen met uw wagen - binnen te blijven. Meer dan 40 steden en gemeenten weren de auto zondag uit het centrum. In ruil krijgt u als voetganger of fietser de kans om tunnels in te duiken of viaducten op te rijden die anders niet toegankelijk zijn. Zo palmt het festival FLY OVER in Gent een van de meest beruchte viaducten van ons land in: B401, aan het Gentse Zuid. Een hele dag kunt u er terecht voor muziek, een markt, een schitterend zicht op de stad, workshops én schone(re) lucht.

(lees verder onder de foto)

Stripfeest in Brussel

Nog het hele weekend staan strips centraal in Brussel. Er worden honderden scenaristen en tekenaars verwacht die komen signeren, ook de cast van "F.C. de kampioenen" zal er zijn. Maar u vindt er niet alleen de populaire stripreeks rond Marcske en co,  er is ook ruimte voor graphic novels en klassiekers zoals Alex, de Romeinse stripheld die dit weekend precies 70 jaar geleden voor het eerst werd gepubliceerd. Niet toevallig opent er dit weekend dan ook een aparte tentoonstelling rond deze populaire, historische strip van Jacques Martin.

Hoogtepunt deze namiddag is een grootse parade met opblaasbare stripfiguren.

Nog meer feest in Brussel

Na de Open Monumentendag in Vlaanderen is dit weekend Brussel aan de beurt. Vandaag en morgen staat de Brusselaar zelf centraal, want "Erfgoed, dat zijn wij". Zo is er onder andere een wandeling langs oude liften in appartementsgebouwen, want die liften zijn tegenwoordig bedreigd erfgoed. Ook kunt u uitzonderlijk binnengluren bij de voormalige Koninklijke Sterrenwacht.  

Ook Turnhout viert feest

Het cultuurhuis "De warande" in Turnhout gaat weer open, en dat zal de Turnhoutenaar geweten hebben. De schouwburg is helemaal gerenoveerd en iedereen is welkom dit weekend om het gebouw te komen (her)ontdekken. Ook op het Warandeplein kunt u terecht voor extra festiviteiten. Blikvanger vanavond is de performance van street artist Vincent Glowinski (alias BONOM), die twee keer gratis optreedt. Zijn magische lichtschilderijen moet u zien om te geloven, een aanrader! 

Moet er nog feest zijn?

We willen de keuzestress niet nóg groter maken en het cultuurfeestje zo vergallen, maar het is dit weekend uw allerlaatste kans om deel te nemen aan de Triënnale van Brugge, en dus de laatste kans om in het (ondertussen flink afgekoelde) water van de reien te springen. Prettig weekend!

Meest gelezen