Tom van Limpt Fotografie

We houden van de typische Vlaamse kost, maar die kost zelf bereiden zit er niet in

De Vlaming is te vinden voor de typische Vlaamse kost, maar hij maakt steeds minder zelf klassiekers én hij let ook weinig op de herkomst van de producten. Dat is de conclusie van een bevraging in opdracht van de VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing). Nochtans geeft rechtstreeks kopen bij de boer een boost aan de lokale economie. 

Acht op de tien Vlamingen zijn trots op onze Belgische producten, bij zeven op de tien Vlamingen is het lievelingsgerecht "Belgische kost". Vooral de typische Belgische gerechten als steak met friet en stoemp met worst scoren nog altijd goed. Maar uit onderzoek van de VLAM blijkt dat maar een vijfde lokale producten in de keuken gebruikt, "Het aanbod aan producten is zo ruim dat de Vlaming heel graag afwisselt en niet enkel de Vlaamse klassiekers maakt", vertelt Liliane Driesen van VLAM. Daarnaast speelt de tijd een grote rol, sommige klassiekers als vol-au-vent vragen wat bereidingstijd.

Nochtans zijn er voordelen aan het koken van Vlaamse kost met lokale producten: "Onze producten zijn van hoge kwaliteit en bovendien steun je daarmee ook de lokale economie" vertelt Driesen. “Lokale producten hebben trouwens een kleinere impact op het milieu door de lagere transportkosten”, vervolledigt Driesen. 

Onze producten zijn van hoge kwaliteit en bovendien steun je daarmee ook de lokale economie

Liliane Driesen, VLAM

Uit een bevraging van VLAM bij 1.000 Vlamingen bleek dat de helft van de Vlamingen niet bewust is van de herkomst van de producten die hij consumeert. Zo denkt 48% van de ondervraagden dat Pink Lady een Belgische appelsoort is. Ook de seizoensgebonden producten zijn niet zo goed gekend. Wie toch op de herkomst let, heeft vaak een sterke voorkeur voor lokale producten zoals eieren, bier en groenten van bij ons. 

Meest gelezen