Vrachtwagenverbod opgeheven op Brusselsesteenweg in Vilvoorde

Zwaar verkeer mag opnieuw over de Brusselsteenweg in Vilvoorde rijden. De stad had het verbod in leven geroepen omdat de baan in een te slechte staat zou zijn. De provincie heeft dat verbod nu voor de tweede keer geschorst.

Volgens de gouverneur is het niet voldoende bewezen dat de Brusselsesteenweg onveilig is. Vooral bedrijven in de buurt verzetten zich tegen het verbod, want hun vrachtwagens moeten nu een omweg maken en dat kost tijd en geld. Maar volgens burgemeester Hans Bonte is het absoluut niet veilig voor vrachtwagenchauffeurs om de baan te gebruiken. "Onder het wegdek zijn verzakkingen en de riolering is kapot, het is echt onveilig om daar te rijden met vrachtwagens. We hebben dat gestaafd maar nu moeten we dat blijkbaar opnieuw doen. Er liggen technische rapporten op tafel die bewijzen dat dat effectief gevaarlijk is."

Betonblokken aan de kant geduwd

In het voorjaar had de provincie het verbod al eens vernietigd, maar de stad Vilvoorde heeft daarna een snelheidsbeperking van 30 km per uur ingevoerd en betonblokken geplaatst. Nu heeft de provinciegouverneur het verbod opnieuw geschorst omdat de veiligheidsrisico's onvoldoende gemotiveerd zouden zijn.

Het zijn vooral bedrijven in de buurt die zich tegen het verbod verzetten. Hun chauffeurs moeten nu rondrijden en dat kost tijd en geld. Toch lappen heel wat vrachtwagenchauffeurs de maatregelen aan hun laars, volgens de burgemeester. "De politiediensten stellen vast dat chauffeurs de betonblokken gewoon aan de kant duwen", zegt Bonte. "Wat er bij mij niet ingaat is dat de bedrijven hier geen oor naar hebben. Ze beseffen niet dat hun eigen chauffeurs risico lopen."

De stad heeft nu 60 dagen om te bewijzen dat de baan effectief onveilig is voor zwaar verkeer.

Meest gelezen