Vrijwilligers kunnen voortaan een kostenvergoeding van 2.500 per jaar ontvangen

Vrijwilligers kunnen voortaan een kostenvergoeding van 2.500 euro per jaar ontvangen, dat is bijna een verdubbeling van de huidige som. Die hogere vergoeding geldt voor vrijwilligers in de sportsector, bij het niet-dringende ziekenvervoer en voor oppassers in de nacht- en dagopvang. 

Vrijwilligers in de sportsector, zoals trainers, lesgevers, scheidsrechters, terreinverzorgers, juryleden, ook vrijwilligers bij het niet-dringende ziekenvervoer, en voor wie oppast op hulpbehoevenden, krijgt vanaf nu een hogere kostenvergoeding. Per jaar kunnen ze 2.500 euro ontvangen in plaats van de huidige 1.361 euro. 

"Voor vrijwilligers zoals nachtoppassers of ziekenvervoerders was de huidige kostenvergoeding soms te laag om hun werkelijke kosten te dekken. Dat zorgde ervoor dat ze na een tijdje moesten stoppen. We trekken de kostenvergoeding nu op voor die vrijwilligers, zodat ze op een comfortabele manier hun vrijwilligerswerk kunnen verderzetten", zegt minister van Werk Kris Peeters. 

Maximumplafond bereikt

Een vrijwillige nachtoppas ontvangt gemiddeld een kostenvergoeding van 32 euro per nacht, waardoor het maximumplafond van 1.361 euro al na 42 nachten bereikt is.

"Dat is jammer voor een vrijwilliger die misschien graag zijn vrijwilligerswerk wil verderzetten. Er moet dan bovendien een nieuwe nachtoppas gezocht worden voor de hulpbehoevende, wat emotioneel zwaar is voor hen", aldus Peeters. 

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block, wijst erop dat de kostenvergoeding niet combineerbaar is met het onbelast bijverdienen. Toevallig is vandaag ook de verhoging van de maandelijks maximumbedrag goedgekeurd, onder meer voor dezelfde sportactiviteiten.

Meest gelezen