Walvis "streelt" opblaasboot met zijn indrukwekkende staart

Als verrassing kon het tellen, toen een aantal toeristen begin september met een opblaasbare motorboot voor de kusten van de Canadese provincie Nova Scotia plots een gigantische staart zagen opduiken. Gelukkig voor hen dook de bultrugwalvis net op tijd weg, waardoor de staart enkel de boot "streelde". Maar het leverde wel opmerkelijke beelden op.

Guy Melville, verantwoordelijke voor de boot en al 10 jaar gids op deze wateren voor geïnteresseerde toeristen, gaf meer uitleg op nieuwswebsite The Globe and Mail en op tv-zender CBC: "Ik omschrijf het liever als een tikje dan als een klap. We hadden de motor afgezet om in volle rust te kunnen genieten van het uitzicht. De boot lag dus helemaal stil in het water. Als plots die walvis aan onze voordeur aanklopt. Om dan een handstand te doen en verticaal naar beneden te duiken. Je mag wel zeggen dat de boot officieel een makkelijke prooi was voor het dier, dat bepaalde wat ermee zou gebeuren."

"De aanwezigen op de boot waren als van de hand Gods geslagen. Ik heb het in de 10 jaren dat ik dit doe nauwelijks meegemaakt. Maar ik vermoed dat dit dier het gedaan heeft, deels omdat hij nieuwsgierig was en deels omdat hij zijn kunnen wilde tonen."

"In ieder geval moet deze video ons erop wijzen altijd voorzichtig te zijn als we ons in de vrije natuur begeven."

Volgens walvisspecialiste Taylor Hersh van Dalhousie University is het vrijwel uitgesloten dat het dier verwondingen zou opgelopen hebben, vooral omdat het om een opblaasbaar vaartuig ging: "De stukjes huid die je ziet rondvliegen zijn het gevolg van vervellingen bij het dier, die het sowieso zou kwijtgeraakt zijn. Dat is het gevolg van een natuurlijk proces."

Meest gelezen