Wat staat er op het spel in Waregem?

Waregem is al jaren een CD&V-bastion. De christendemocraten hebben de absolute meerderheid in de gemeenteraad. Oppositie werd de voorbije zes jaar door SP.A, N-VA, Open VLD en Groen vooral in de gemeenteraad gevoerd, maar hun impact bleef beperkt. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen slaan N-VA en Open VLD de handen in elkaar, met de stille droom om de meerderheid te breken. Al lijkt sterk oppositie voeren en een aantal extra zetels binnenhalen een realistischer ambitie.

Er werd veel gebouwd in Waregem de afgelopen legislatuur! Dat leverde burgemeester Kurt Vanryckeghem van CD&V de bijnaam "Kurt beton" op. De Zuidboulevard werd aangelegd en eind 2016 geopend. Dat is het nieuwe stadsdeel dat de Zuiderlaan met het stadscentrum verbindt. Het omvat appartementen, een nieuwe bibliotheek, restaurants en een promenade met speelfonteinen. De nieuwe, moderne bibliotheek is trouwens een architecturaal hoogstandje. En onder de Zuidboulevard werd een ondergrondse parking aangelegd voor 400 auto's.

Betonnen boulevard

De aanleg van de Zuidboulevard is de grootste realisatie van het CD&V-bestuur, maar stuitte ook op veel kritiek, van de oppositie, maar ook van kritische inwoners. De tegenstanders vinden het één grote betonnen vlakte. Volgens de oppositie en kritische inwoners is er te weinig groen en te weinig te doen. De gebruikte ondergrond kan het ook niet aan om wekelijks een markt op te organiseren.

Bovendien is de boulevard verre van een "winkel"boulevard, zoals nochtans werd aangekondigd: er is geen enkele winkel en maar één restaurant. Verder vullen dienstgerelateerde bedrijven zoals een talenschool de boulevard. De appartementen erboven brokkelden een tijd geleden ook al af, wat weer voor heel wat reacties en hoongelach op de oppositiebanken zorgde.

En nog kritiek

Verder is er in Waregem kritiek op dingen waar er overal kritiek op is. Wie tijdens de spitsuren in de omgeving van het op- en afrittencomplex en de Expresweg moet zijn, staat stil. Dat probleem zou in de volgende legislatuur verholpen moeten worden met een “vlecht”, een inventieve oplossing van het Agentschap Wegen en Verkeer waardoor wagens minder voor rode lichten moeten staan en de fileproblemen zichzelf gedeeltelijk zouden moeten oplossen. Afwachten of dat effect bereikt wordt.

Daarnaast is er dus discussie over het gebrek aan groen in de stad, al countert burgemeester Kurt Vanryckeghem dat door te zeggen dat Waregem met de Stadionvijvers en het park Baron Casier twee gigantische groene longen heeft in zijn stadscentrum. Ook winkelcentrum Het Pand verdient volgens velen een upgrade en daar is ook de meerderheid het mee eens. De voorbereiding voor de vernieuwing ervan is al gestart.

... maar ook veel plannen

De vernieuwing van Het Pand is meteen ook een van de grootste investeringen voor de komende zes jaar. Ook de bouw van een nieuwe brandweerkazerne en woonwijk tegenover een fastfoodrestaurant staan op de planning. Afwachten of CD&V opnieuw de meerderheid haalt en gewoon haar plannen kan uitvoeren of toch rekening zal moeten houden met andere partijen.

Meest gelezen