Videospeler inladen...

Wat u moet weten over de Afrikaanse varkenspest

De Afrikaanse varkenspest is weer in het land, en dus ook in het nieuws. De ziekte is heel besmettelijk voor varkens en everzwijnen. Maar voor de mens is ze ongevaarlijk. Lees hier wat u over de Afrikaanse varkenspest moet weten.

Welk soort ziekte?

Afrikaanse varkenspest is een ziekte die wordt veroorzaakt door het zogenaamde asfivirus. Zoals de naam het aangeeft, is de ziekte afkomstig uit Afrika. Maar sinds enige tijd is de Afrikaanse varkenspest ook aanwezig in Europa.  De laatste jaren was de ziekte vooral in opmars in Oost-Europa, in landen als Polen, Tsjechië, Roemenië en Hongarije. Dit jaar, op 13 september, is ze ook vastgesteld in ons land. 

Wat zijn de symptomen?

De Afrikaanse varkenspest treft (uitsluitend) varkens en varkensachtigen, zoals everzwijnen. Dieren die met de Afrikaanse varkenspest besmet zijn, krijgen (als de ziekte een ernstige vorm aanneemt) hoge koorts, diarree, onderhuidse bloedingen en geelzucht. Ze sterven gewoonlijk binnen de 2 tot 3 weken.  

Hoe wordt de ziekte overgedragen?

Het virus dat de Afrikaanse varkenspest veroorzaakt is aanwezig in het bloed, het weefsel, de urine en de uitwerpselen van zieke dieren. Door contacten met andere varkens dragen ze het over. 

In Europa verspreidt de ziekte zich voornamelijk via everzwijnen, die vrij in het wild leven en ongestoord grenzen kunnen oversteken. Maar ook de mens speelt een rol. Het ziekmakende virus kan ook aanwezig zijn in vlees en vleesproducten die worden meegebracht uit besmette zones in binnen- of buitenland. Als dat vlees in de natuur of in de trog op de boerderij belandt, dan kan het door varkens en everzwijnen worden opgegeten  (varkens zijn alleseters!) en zo de dieren besmetten.      

Ook gevaarlijk voor mensen?

Voor mensen is het virus dat de Afrikaanse varkenspest veroorzaakt ongevaarlijk. Ze worden ook niet ziek van het eten van vlees van besmette dieren. 

Hoe te bestrijden?

Tegen de Afrikaanse varkenspest bestaat er geen behandeling of vaccin. Daarom is de ziekte zo gevreesd bij varkenshouders. Ook al omdat ze heel besmettelijk is en snel een hele stal ziek maakt. 

Omdat de ziekte niet te genezen valt, kan ze alleen maar bestreden worden met preventieve maatregelen. Zo moeten varkenshouders, dierenartsen en laboratoria elk geval van Afrikaanse varkenspest verplicht melden bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Dat kan dan bijvoorbeeld , al naargelang de ernst van de situatie, samen met andere autoriteiten beslissen om getroffen bedrijven te isoleren en het transport van varkens gedurende bepaalde tijd te verbieden.

Meest gelezen