Nicolas Maeterlinck

Weg met de auto, of toch dit weekend

Dit weekend is het autoloze zondag op verschillende plekken in Vlaams-Brabant en Brussel. Haal je fiets, step of skateboard dus boven want de straten zijn een hele dag van jou.

Voor verschillende gemeenten is het een traditie geworden. De derde zondag van september bannen ze (zoveel mogelijk) koning auto uit het centrum. En hebben voetgangers, fietsers, skaters en iedereen met of zonder wieltjes vrij spel. In Vilvoorde organiseren ze al voor de 17e keer een autovrije zone. Tussen 10 en 18u zijn een deel van de straten afgesloten, voor optredens, eetstandjes, en een markt. Wie een fiets nodig heeft kan meteen naar de tweedehandsmarkt en wie het groter ziet kan enkele zeilboten bewonderen van de Watersportkring van de Luchtmacht. Wel opletten voor de reuzen die er rond lopen, want die nemen de straten ook even over.

Nieuweling

Tienen doet dan weer voor de eerste keer mee. Zij willen bezoekers aan de lijve laten ondervinden hoe gevaarlijk of moeilijk het verkeer kan zijn. Zo leer je in een vrachtwagen waar de dode hoek zit, kan je een rolstoelparcours afleggen en plaatsnemen in de crashwagen van de politie. Nog meer gekke toeren kan je uithalen bij de tent van Circusschool Salto. Daar kan je leren jongleren, op een bal staan of met een eenwieler rijden. De autovrije zondag duurt van 13u tot 19u.

Brunchen en bmx'en

En dan Brussel natuurlijk. Van 9u ’s ochtends tot 19u ’s avonds kan je het Gewest niet in of uit. Tenzij je een doorgangsbewijs hebt natuurlijk. Alle activiteiten opsommen in de hoofdstad is onbegonnen werk. Maar hier een greep om je warm te maken. Op het Poelaertplein (net voor het Justitiepaleis) kan je naar een 200 jaar oud fietsdorp, want de fiets bestaat al zo lang. Op de anders zo drukke Waterloolaan kan je aanschuiven voor een 90 meter lange brunchtafel. De voetgangerszone wordt dan weer het decor voor demonstraties van extreme sporten. Vergaap je aan de kunsten van BMX-wereldkampioen Kenny Belaey. En wie durft, mag zelf op zijn fiets rijden...
 

Meest gelezen