Natuurpunt boos op aannemer zonnepanelenpark Lommel: "Zeldzame gladde slangen worden vermalen"

In Lommel is gestart met de voorbereidingen voor de aanleg van een groot zonnepanelenpark. Maar volgens Natuurpunt is de aannemer de natuur daar aan het verwoesten, tegen alle afspraken in.

In het najaar van 2017 bereikte de investeringsmaatschappij LRM, de stad Lommel en Natuurpunt een akkoord over de aanleg van een groot zonnepark op het Kristalpark in Lommel. Om te vermijden dat de zeldzame lentevuurspinnen en gladde slangen in het gebied ten dode opgeschreven zouden zijn, kon Natuurpunt 50 hectare van de industriegrond kopen. En kregen de vrijwilligers tijd om zo veel mogelijk spinnen te verhuizen naar die groenbuffer.

Tijd nodig

"Maar die timing wordt nu niet meer gerespecteerd", zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt Limburg. "In het voorjaar hebben we afgesproken dat we nog tot oktober de tijd kregen, maar nu blijkt dat werkzaamheden op het terrein al begonnen zijn. En we hadden ook afgesproken om de grond zo weinig mogelijk te verstoren. Maar de aannemer wil nu het terrein diep frezen en gelijk maken. De lentevuurspinnen en gladde slangen worden dus gewoon vermalen."

Niet loyaal

"We houden ons wel aan de afspraken, zegt Luc Driesen van de LRM. "Alleen is de procedure om de vergunning aan te vragen en de aannemer aan te stellen veel sneller gegaan dan verwacht. En dus zijn we nu klaar om te starten op het terrein. We hadden Natuurpunt dat eerder al laten weten. En ze hebben wel degelijk tijd gehad om spinnen te verhuizen."

De stad Lommel geeft toe dat de werken vroeger starten dan eerst gezegd. "Oorspronkelijk was afgesproken dat we de meest kwetsbare terreinen het laatst zouden aanpakken, maar voor de aannemer is dat economisch niet haalbaar", zegt schepen van milieu Kris Verduyckt. "Hij wil die werkzaamheden in één keer uitvoeren. Dus ik begrijp dat men ontgoocheld is dat er nu minder tijd is. Maar ik wil toch benadrukken dat we continu overleggen met Natuurpunt en dat we een mooie deal hebben kunnen sluiten "

En nu?

Maandag zouden Natuurpunt en de LRM proberen om de plooien glad te strijken. "Natuurpunt wil de deal zeker niet opblazen", zegt Ramaekers. "Dit is ons Vlaamse regenwoud met de grootste populatie van lentevuurspinnen in Vlaanderen en dat willen we niet opgeven."

Meest gelezen