Videospeler inladen...

"Le fidèle" wint zes Ensors, gedeelde plaats voor beste film met "Zagros"

"Le fidèle" van Michaël R. Roskam is de grote winnaar geworden van de Ensors, de Vlaamse filmprijzen. Die zijn vanavond uitgereikt in Oostende. De film won zes beeldjes. "Le fidèle" moest de prijs voor beste film wel delen met "Zagros" van Sahim Omar Kalifa. Bij de prijzen voor Vlaamse tv-series sleepte "Tabula rasa" alle Ensors in de wacht. 

Vanavond zijn op het Filmfestival van Oostende de Ensors uitgereikt, de Vlaamse filmprijzen. Dit jaar maakten voor het eerst ook Vlaamse tv-series kans op een Ensor. Nog een nieuwigheid: voor het eerst koos de Ensor Academie de winnaars. In de Ensor Academie kunnen alle professionals zetelen die werkzaam zijn in de sector. De collega's beslisten dus wie in de prijzen valt. 

Omdat "Le fidèle" van Michaël R. Roskam en "Zagros" van Samir Omar Kalifa exact even veel stemmen kregen in de categorie beste film was er een ex aequo voor de belangrijkste Ensor. "Goed dat er twee beeldjes zijn voorzien, zodat we het niet moeten uitvechten", zei Bart Van Langendonck, de producent van "Le fidèle". "Het is een hele eer om deze prijs te mogen ontvangen", zei Sahim Omar Kalifa, de regisseur en scenarist van "Zagros". "Het was niet verwacht. Het kan echt niet beter. Dit heeft een speciale smaak."  

Regisseur Michaël R. Roskam vindt het niet erg dat hij de prijs moet delen. "Het zou nog toffer geweest zijn, moesten er vijf ex aequo's geweest zijn", zei hij aan filmreporter Ward Verrijcken in "Het journaal". "Dit bewijst dat je van verschillende soorten films evenveel kunt houden. Nu wordt er gestemd, dus het kan niet democratischer. Als het dan fifty-fifty is, dan denk ik, hoera voor de Vlaamse film."

"Het zou nog toffer geweest zijn, moesten er vijf ex aequo's geweest zijn"

Michaël R. Roskam
Videospeler inladen...

Bekijk hier de trailer van "Zagros", het verhaal van een Koerdische herder die met zijn vrouw die van overspel wordt beticht naar België vlucht.

"Zagros" kreeg ook nog de Ensor voor beste scenario, terwijl "Le fidèle" nog vijf nominaties kon verzilveren. Regisseur Michaël R. Roskam mocht de prijs ophalen voor beste regisseur. "Het was pas toen ik hier zat dat ik besefte hoe belangrijk het is om ook thuis die erkenning te krijgen. In het begin was ik rustig, maar hoe langer hoe meer ik hier zat, begon dat gewicht wel te groeien. Ik werd altijd maar nerveuzer en nerveuzer. Ik had niet verwacht dat ik zo'n ontlanding zou voelen. Ik ben tegen mijn eigen verwachtingen in enorm blij", zei hij in "Het journaal".

Matthias Schoenaerts kreeg de Ensor voor beste acteur voor zijn rol in "Le fidèle". "Ik wil al mijn collega's bedanken en ook mijn tegenstanders. Dit is eigenlijk geen competitie, dus het is vreemd om toch een prijs te krijgen", aldus de acteur. Schoenaerts dankte ook regisseur Michaël R. Roskam en droeg het beeldje op aan zijn moeder. "Zij is de meest dierbare persoon in mijn leven", zei hij. 

Videospeler inladen...

Bekijk hier de trailer van "Le fidèle", een romantische misdaadfilm over een Brusselse gangster die verliefd wordt op een rijke vrouwelijke autocoureur. 

De Ensor voor beste actrice ging naar Natali Broods voor haar rol in de film "Façades". Ze was ook twee keer genomineerd voor beste actrice in een tv-serie, maar moest daar de eer aan Veerle Baetens laten. "Ik ben heel blij en ontroerd", zei Broods. "Het was een bijzondere periode voor mij en de film ligt me nauw aan het hart. We zijn beginnen filmen de dag na mijn 40e verjaardag. Dus, het leven als actrice stopt niet na 30", lachte ze.

De film "Cargo", die de meeste nominaties op zak had, kon maar één Ensor verzilveren, die voor beste muziek. 

Triomf voor "Tabula rasa"

Videospeler inladen...

Bekijk de trailer van "Tabula rasa", een thrillerreeks die gaat over een vrouw die aan geheugenverlies lijdt na een auto-ongeval.

Dit jaar maakten voor het eerst ook Vlaamse tv-series kans op een Ensor. "Tabula rasa" was hier de grote slokop. De Eén-serie won alle vijf de prijzen. De concurrentie was nochtans niet min met series zoals "De infiltrant", "Gevoel voor tumor", "Tytgat chocolat" en "Salamander 2".

Veerle Baetens kreeg de prijs voor beste actrice voor "Tabula rasa". "Dit was ongetwijfeld de zwaarste rol van mijn leven. Hier heb ik vijf jaar aan gewerkt", zei Baetens toen ze de prijs in ontvangst nam. 

ENSORS FILM

 • Beste film: "Le fidèle" van Michaël R. Roskam en "Zagros" van Sahim Omar Kalifa
 • Beste regie: Michaël R. Roskam - "Le fidèle"
 • Beste scenario: Sahim Omar Kalifa en Jean-Claude Van Rijckeghem - "Zagros"
 • Beste acteur: Matthias Schoenaerts - "Le fidèle"
 • Beste actrice: Natali Broods - "Façades"
 • Beste montage: Alain Dessauvage - "Le fidèle"
 • Beste muziek: Liesa Van der Aa - "Cargo"
 • Beste production design: Geert Paredis, Kristin Van Passel, Mariel Hoevenaars - "Le fidèle"
 • Beste director of photography: Nicolas Karakatsanis - "Le fidèle"
 • Beste documentaire: "Rabot" van Christina Vandekerckhove
 • Beste Jeugdfilm: "Rosie & Moussa" van Dorothée van den Berghe
 • Beste debuut nationaal: "Girl" van Lukas Dhont
 • Albert Bert Prijs voor Internationale Verdienste: Jakob Verbruggen
 • Telenet Publieksprijs: "Patser" van Adil El Arbi en Bilall Fallah
 • Best bekeken film:"F.C. De Kampioenen 3: Forever" van Jan Verheyen (op basis van de box office)

ENSORS TV-SERIE

 • Beste TV-serie: "Tabula rasa" van Kaat Beels & Jonas Govaerts
 • Beste scenario: Malin-Sarah Gozin, Veerle Baetens, Christophe Dirickx -"Tabula rasa"
 • Beste regie: Kaat Beels & Jonas Govaerts - "Tabula rasa"
 • Beste acteur: Peter Van den Begin - "Tabula rasa"
 • Beste actrice: Veerle Baetens - "Tabula rasa"

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen