Videospeler inladen...

Florence afgezwakt tot tropische storm, maar nog altijd "meedogenloos" en tergend "langzaam"

In de Verenigde Staten is de gevreesde orkaan Florence afgezwakt tot een tropische storm. Toch blijft de situatie erg gevaarlijk. Er zijn ondertussen al vijf doden gevallen. Florence trekt tergend langzaam van oost naar west in de staat North Carolina. Gouverneur Roy Cooper vreest dat zijn staat nog dagen last zal ondervinden van het natuurgeweld. "Het is als een ongenode bruut die niet weg wil", stelt Cooper. 

De orkaan zette gisteren voet aan land in North Carolina. De windkracht van Florence is afgenomen tot snelheden tot 100 km/u, maar er valt op sommige plekken ontzettend veel regen wat overstromingen veroorzaakt en modderstromen of/en landverschuivingen met zich meebrengt. Meteorologen voorspellen dat er in twee dagen een hoeveelheid regen naar beneden zal komen die normaal gesproken valt in acht maanden.

Bovendien beweegt de storm zich langzaam voortwaarts waardoor het lange tijd hard blijft regenen op dezelfde plek. Verwacht wordt dat Florence het hele weekend boven North en South Carolina blijft hangen.

AFP or licensors

De Vlaming Marnix Vanquaethem woont in Mount Pleasant (South Carolina) en de storm is voor hem nog op komst. "We zitten in evacuatiegebied, maar we zijn voorzien. Onze grootste zorg is overstromingsgevaar en dat de elektriciteit zal uit vallen", vertelt hij in "De ochtend".

Toch is Vanquaethem vrij gerust. Marnix maakte vorige zomer orkaan Irma mee en die was "stukken erger met meer regen en wind". "We zitten hier ook op het hoogste punt. Het heet niet voor niets Mount Pleasant, we zitten 9 meter boven de zeespiegel. Voor de elektriciteit hebben we een generator. We kunnen een dag of 3-4 zonder stroom." 

In North en South Carolina zitten alvast ongeveer 800.000 gezinnen en bedrijven zonder elektriciteit. Het kan weken duren vooraleer de stroomvoorziening is hersteld. Florence heeft al het leven gekost aan minstens vijf mensen.

Bekijk hier de fragmenten uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen