Videospeler inladen...

Zuienkerke, de gemeente die straks niet naar de stembus gaat

De inwoners van de West-Vlaamse gemeente Zuienkerke moeten niet naar de stembus op 14 oktober. Althans niet voor de gemeenteraadsverkiezingen, wel voor de provincieraad. Er is namelijks niets te kiezen: er zijn 11 kandidaten voor de gemeenteraad, evenveel als er zitjes zijn. Dus hoeven de inwoners niet te kiezen.

Alain De Vlieghe is sinds 2010 burgemeester in Zuienkerke. Hij verzamelde 10 kandidaten en diende een "Lijst van de Burgemeester" in voor de gemeenteraadsverkiezingen. Tot 16 uur vanmiddag was het afwachten of er nog andere lijsten zouden worden ingediend of andere kandidaten zouden opdagen. Maar dat is niet het geval. Dit betekent dus dat er niet moet gekozen worden. De 11 kandidaten zijn effectief gemeenteraadslid.

Video: "Niet zo makkelijk om kandidaten te vinden voor een lijst"

Videospeler inladen...

Als er geen verkiezingen zijn, dan is dat een teken dat wij goed bezig geweest zijn.

In Zuienkerke wonen ongeveer 2800 mensen. Bij de vorige verkiezingen in 2012 was er wel een tegenkandidaat, een éénmanslijst. Maar die raakte niet verkozen. De Lijst van de Burgemeester kreeg 89 procent van de stemmen. Die monsterscore zal nu dus niet herhaald worden, simpelweg omdat er geen verkiezingen zijn. 

Jammer?

Vindt burgemeester De Vlieghe dat jammer? "Dat is tweeledig. Moest er een lijst opgericht worden met de bedoeling om mee te bestuderen en goeie ideeën te leveren, dan heb ik daar geen enkel probleem mee. Maar als het maar is voor de leute of gewoon om te zeggen 'er moeten verkiezingen zijn' dan heb ik liever geen verkiezingen."

De burgemeester blijft dus burgemeester. De afspraken voor de schepenambten zijn al gemaakt. "Wij gaan doordoen. Ik doe dat ook graag. Ik ben hier elke dag de eerste in het gemeentehuis. Om 8 uur sta ik hier. En mijn deur staat altijd open. Het gemeentebestuur en de gemeenteambtenaren staan dicht bij de mensen. Dat hebben ze graag."

Geen problemen?

In Zuienkerke is er nauwelijks criminaliteit. "Soms doen de jongeren een keer iets kapot, een beetje vandalisme, maar nooit erg." Een paar jaar geleden waren er een paar feiten, maar toen hebben de inwoners een buurtinformatienetwerk opgericht en dat werkt goed.

"Heel goed zelfs", lacht burgemeester De Vlieghe. "Er was hier een keer een huisarts van wacht die een paar rondjes reed om een adres te vinden en voordat hij het huis kon vinden, was hij al gemeld bij de politie. Die stond daar direct ter plaatse. Die man kon daar gelukkig mee lachen."

Wegen

"Het belangrijkste probleem is misschien wel het onderhoud van de wegen. Zuienkerke is heel uitgestrekt met 4800 hectare en er zijn maar weinig inwoners, dus dat betekent relatief weinig inkomsten ook. En we hebben ook drie drukke gewestwegen die Zuienkerke doorkruisen. Daar hebben we al zware ongelukken op gehad. Dat is niet gemakkelijk. Soms zijn er ook een beetje verkeersproblemen."

Video: "Plezier om burgemeester te zijn van Zuienkerke"

Videospeler inladen...

Video: "Ik ben meer voor intergemeentelijke samenwerking"

Videospeler inladen...

Meest gelezen