Greenpeace: "Gent is de meest leefbare stad van België"

Gent is de meest leefbare stad van ons land. Dat blijkt uit een studie van het Duitse Wuppertal Instituut in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace. Het instituut onderzocht de mobiliteit en levenskwaliteit in de vijf meest dichtbevolkte steden van België. In de ranking staat Gent dus op de eerste plaats, Charleroi bungelt onderaan. 

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en dat bleek voor Greenpeace een goed moment om toekomstige lokale besturen nog eens aan te moedigen om meer werk te maken van een meer duurzame mobiliteit in onze steden.

Een onderzoek van het Duitse Wuppertal Instituut naar die mobiliteit en levenskwaliteit in de vijf meest dichtbevolkte steden van ons land was het resultaat. Aan de hand van 21 parameters, verdeeld over vijf categorieën zoals bijvoorbeeld openbaar vervoer, verkeersveiligheid en luchtkwaliteit, werd een ranking opgesteld.

In die ranking staat Gent bovenaan, dan volgt Brussel en Antwerpen. Luik en Charleroi sluiten de top vijf af. "De kloof tussen de Vlaamse steden en Brussel enerzijds, en de Waalse steden anderzijds is opvallend", zegt Joeri Thijs van Greenpeace. "Deze steden worden gedomineerd door de auto. In Charleroi gebeurt maar liefst 84 procent van de verplaatsingen per auto of motor, in Luik 76 procent. Ter vergelijking, in Gent is dit slechts 41,2 procent."

Toch rusten de koplopers best niet al te veel op hun lauweren volgens Greenpeace. "In vergelijking met Europese steden als Parijs, Amsterdam en Kopenhagen, is er nog heel wat ruimte voor verbetering. Voor Brussel is het prioritair om werk te maken van veilige infrastructuur voor fietsers. Gent en Antwerpen moeten nog meer investeren in verkeersveiligheid en beter openbaar vervoer."   

Meest gelezen