Helft Nederlandse bisschoppen wist van misbruik

In Nederland waren de helft van de bisschoppen en kardinalen op de hoogte van het seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke kerk tussen 1945 en 2010. Dat heeft de Nederlandse krant NRC onderzocht. De daders konden slachtoffers blijven maken, omdat de geestelijken hun daden toedekten, dat schrijft de krant nog.

Vier (hulp-)bisschoppen hebben zelf kinderen misbruikt, zestien anderen beschermden pedofiele medewerkers, meldt de Nederlandse krant. NRC heeft een inventaris gemaakt van alle misbruikzaken tussen 1945 en 2010 en maakte bekend dat twintig van de 39 kardinalen, bisschoppen en hulpbisschoppen betrokken waren bij misbruikdossiers. 

"Medeplichtig aan misbruik"

Volgens de krant werden geestelijken van wie bekend was geworden dat ze kinderen hadden misbruikt, gewoon overgeplaatst. Vaak ging het misbruik dan verder in de nieuwe parochie met andere kinderen. Door dit beleid zijn er extra slachtoffers gevallen klaagt lotgenotenorganisatie Vrouwen Platform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) aan. VPKK vindt de kardinalen en bisschoppen medeplichtig. 

Nederlandse bisschoppenconferentie betreurt misbruik

De Nederlandse bisschoppenconferentie betreurt dat bisschoppen hun verantwoordelijkheid destijds niet genomen hebben of zich bovendien zelf schuldig gemaakt hebben aan het misbruik.

NRC heeft een lijst met alle betrokkenen en wat hun rol was in het misbruikschandaal. Ook de vier die zelf kinderen hebben misbruikt, worden met naam genoemd. Alle zaken zijn volgens de krant verjaard.

Meest gelezen