Archieffoto parlement Irak
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Iraaks parlement kiest nieuwe voorzitter

Het nieuwe parlement van Irak heeft Mohammed al-Halbousi, een soenniet, tot zijn voorzitter gekozen. Daarmee komt een einde aan maandenlange politieke impasse. Het nieuwe parlement werd in mei verkozen, maar er waren klachten over fraude. De stemmen werden herteld en die hertelling was klaar in augustus.

Eerder deze maand hield het parlement zijn eerste zitting, maar het slaagde er niet in een voorzitter te kiezen. Twee allianties zeiden elk dat ze het grootste parlementaire blok vormden.

Al-Halbousi (37) kreeg 169 stemmen bij een geheime stemming in het 329 zetels tellende parlement, zeiden parlementaire bronnen zaterdag. Hij was naast andere soennitische politici kandidaat voor de post. Traditiegetrouw is de voorzitter van het Iraakse parlement een soenniet, de premier een sjiiet en de president een Koerd.

Al-Halbousi is ex-gouverneur van de westelijke provincie Anbar. Zijn verkiezing is een belangrijke stap naar de vorming van een nieuwe Iraakse regering.

De parlementsverkiezingen van 12 mei waren de eerste sinds Irak in december 2017 de overwinning afkondigde op de militanten van IS (Islamitische Staat) na een campagne van drie jaar ondersteund door de Verenigde Staten.

Meest gelezen