Videospeler inladen...

Mensen zonder papieren vrijgelaten uit gesloten centrum om plaats te maken voor transmigranten

Uit het gesloten centrum voor illegalen in Merksplas zijn tientallen mensen vrijgelaten om plaats te maken voor transmigranten. De mensen zonder papieren kregen wel nog een bevel om het grondgebied te verlaten, maar zullen meer dan waarschijnlijk weer onderduiken. "Transmigranten zijn nu de prioriteit", in het actieplan van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken en minister van Binnenlandse zaken Jambon (beiden N-VA).

Tientallen mensen zonder papieren werden in groepjes vrijgelaten uit het gesloten centrum in Merksplas. De burgemeester Frank Wilrycx (Open VLD) stelde vast dat ze in bushokjes wachten om de gemeente te kunnen verlaten. Ze kregen een bevel om het België te verlaten, maar niemand denkt dat ze dat uit eigen beweging zullen doen. Meer dan waarschijnlijk zullen ze weer onderduiken en in illegaliteit verder leven.

De plaatsen die zo vrijkomen in het gesloten centrum worden ingenomen door transmigranten. Dat zijn mensen op de vlucht die hier geen asiel aanvragen, ze willen naar het Verenigd Koninkrijk. Sinds deze week worden transmigranten die opgepakt worden op snelwegparkings in Vlaanderen naar een net ingericht "nationaal afhandelingscentrum" gebracht. Als daar blijkt dat ze mogelijk teruggestuurd kunnen worden naar hun land van herkomst of naar een ander Europees land, dan worden ze opgesloten met het oog op uitwijzing.

De ene vrijlaten om de andere te kunnen opsluiten?

"Er zijn niet genoeg plaatsen in de gesloten centra om iedereen op te sluiten", zegt staatssecretaris Francken. "Toen ik begon waren er 470 plaatsen, dat zijn er intussen 600. Maar die plaatsen zitten altijd allemaal vol omdat er zoveel illegalen in België zijn, dat is historisch zo gegroeid."

We gaan nu prioritair inzetten op het uitwijzen van transmigranten. Dan moet ik dus plaats vrijmaken. Er is geen andere oplossing.

Daarom moeten er prioriteiten gesteld worden. Grootste prioriteit zijn mensen die criminele feiten gepleegd hebben. Na het uitzitten van hun straf gaan zij naar een gesloten centrum als het mogelijk is om ze naar hun land van herkomst terug te sturen.

In het "actieplan transmigranten" geven Francken en Jambon nu ook prioriteit aan het wegkrijgen van transmigranten. "Zij veroorzaken momenteel meer overlast dan andere mensen zonder papieren die ondergedoken leven. Het zijn binnenkort gemeenteraadsverkiezingen, iedereen loopt wat nerveus. Ik krijg die vragen van burgemeesters en ik begrijp dat, ik ben zelf ook burgemeester."

Beluister hier de reactie van staatssecretaris Francken:

Crombez: "Men maakt bevolking iets wijs"

SP.A- voorzitter John Crombez reageert verontwaardigd op het nieuws dat er mensen zonder papieren vrijgelaten worden om andere te kunnen opsluiten. "Dat is de bevolking een rad voor de ogen draaien", zei hij vanochtend op Radio 1.

"Gemeenten, steden, burgemeesters, politie hebben een federaal beleid nodig dat coherent is. Dat voldoende plaatsen en mensen en middelen voorziet. En dat is er niet. En dan vind ik het ontstellend dat men de bevolking iets wijsmaakt. Dat men doet alsof men het oplost, maar intussen aan de politie de instructie geeft 'laat ze in kleine groepjes vrij'. Eigenlijk is dat ongelooflijk."

"Dit moet nu ook niet overdreven worden. Het gaat om een beperkt aantal mensen dat vrijgelaten wordt",  zegt Francken dan weer. En dat er al beslist is om meer gesloten centra voor illegalen te bouwen, wil hij ook benadrukken. Tegen 2021 zal het aantal plaatsen nog eens verdubbelen, tot 1150. En hij heeft nog een extra plan dat vrijdag op de regeringstafel komt. Tegen 2019 wil Francken een extra gesloten crisiscentrum openen. "We zullen zien of de andere partijen dat plan steunen."

Worden opgepakte transmigranten door politie afgezet aan Maximiliaanpark?

De transmigranten die opgepakt worden op Vlaamse snelwegparkings worden vrijgelaten aan het Maximiliaanpark in Brussel. Dat klaagt de burgemeester van Brussel Close intussen ook aan. "Ja, maar aan dat park is het asielloket van Dienst Vreemdelingenzaken", reageert Francken.

De transmigranten die geen vingerafdrukken hebben in een ander Europees land én die niet terug kunnen naar het land van herkomst worden vrijgelaten. "Dat is zo met Eritreërs bijvoorbeeld", zegt de staatssecretaris. "We hopen dat ze asiel zullen aanvragen, daarom zetten we ze af aan het asielloket. Dat ligt nu eenmaal aan het Maximiliaanpark."

Beluister hier de reactie die SP.A-voorzitter gaf in "De ochtend" op Radio 1: 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen