Videospeler inladen...

Michel wil overleg met Benelux over beslissing zomer- of wintertijd, Nederland reageert alvast "positief"

Premier Charles Michel (MR) wil samenzitten met Nederland en Luxemburg over de keuze tussen de zomer- en wintertijd. "Het zou absurd zijn als we allemaal een andere keuze maken", zegt hij aan VRT NWS. De Nederlandse regering reageert alvast positief. 

Het mag vooruit gaan. Als het van de Europese Commissie afhangt, is de omschakeling tussen de zomer- en de wintertijd volgend jaar definitief voorbij. Alle lidstaten zouden zélf mogen kiezen voor welke tijdzone ze gaan en ze zouden dat tegen april volgend jaar duidelijk moeten maken. 

De Belgische regering reageerde eerder al positief op het idee om de omschakeling te begraven. Gisteren werd duidelijk dat premier Michel samen met de deelregeringen - Vlaanderen, Brussel en Wallonië - zal overleggen over de keuze. Maar daar blijft het niet bij, zo klinkt het vandaag.

Ons land is tot het einde van het jaar voorzitter van de Benelux en wil dus het initiatief nemen om met de drie landen samen te zitten over de keuze. "Het zou absurd zijn om binnen de Benelux verschillende keuzes te maken. Ik wil graag in de marge van de volgende Europese Raad overleggen met mijn collega's."

Onze noorderburen zijn alvast gewonnen voor het idee om te overleggen. "De Nederlandse regering is positief over het initiatief van de Belgische eerste minister om hierover bijvoorbeeld in de marge van de Europese Raad met de drie Benelux-landen te spreken", zegt een woordvoerder van de Nederlandse regering in een reactie aan VRT NWS. 

Bevolking raadplegen

Indien mogelijk wil de premier ook graag de bevolking raadplegen. Hoe hij dat wil doen, is nog niet duidelijk. "Daarvoor is het nu nog te vroeg. Er zijn verschillende opties mogelijk", klinkt het. Al zal het geen klassiek referendum worden, aangezien dat op federaal niveau wettelijk niet kan. Een bevraging via het internet lijkt een meer waarschijnlijke optie. 

Maar de tijd dringt, want Nederland liet eerder al verstaan dat het land binnen zes weken wil beslissen. "Als de buurlanden een snelle beslissing willen nemen, wordt een bevraging misschien moeilijk."

Verschillende tijdzone

De Europese Commissie liet eerder al weten dat het in theorie mogelijk is dat twee buurlanden - zoals België en Nederland - zich vanaf oktober volgend jaar in een verschillende tijdzone zouden bevinden. Maar de commissie is er naar eigen zeggen zeker van dat de lidstaten een inspanning zullen leveren om hun beslissing te coördineren. 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen