Videospeler inladen...

Autovrije zondag in 41 steden en gemeenten: waar kunt u fietsen of wandelen zonder auto's deze keer?

In 41 Vlaamse steden en gemeenten in Vlaanderen en Brussel wordt vandaag een autovrije zondag gehouden. Het is meteen het begin van de Week van de Mobiliteit, die vandaag begint. Nooit eerder hebben zoveel gemeenten meegedaan aan de autovrije zondag.

Leuven heeft op 26 augustus al de spits afgebeten met een eerste autovrije zondag, gevolgd door Poperinge op 2 september en Turnhout op 9 september. 

Maar vandaag kent de actie het zwaartepunt, met een autovrije zondag in Aalst, Antwerpen, Asse, Beveren-Waas, Bilzen, Brugge, De Pinte, Deinze, Dendermonde, Diksmuide, Gent, Gingelom, Grobbendonk, Haacht, Haaltert, Ham, Hamme, Hasselt, Herentals, Ichtegem, Ieper, Vorselaar, Kortrijk, Kruibeke, Mechelen, Melle, Merelbeke, Nijlen, Ninove, Oostende, Oud-Turnhout, Roeselare, Rotselaar, Sint-Niklaas, Tienen, Vilvoorde, Vorselaar, Wezembeek-Oppem, Wijnegem, Zedelgem en Zelzate.

Op 23 september volgen dan nog Herzele en Zottegem. Kontich sluit op 29 september de lange rij af. 

Duurzame mobiliteit

Volgens het Netwerk Duurzame Mobiliteit, de drijvende kracht achter het initiatief, zullen dit jaar ruim 2 miljoen Vlamingen geconfronteerd worden met autovrije straten of een autovrij centrum in hun gemeente of stad.

Het netwerk noemt de autovrije zondagen een ideale gelegenheid om mensen te informeren over duurzame mobiliteit, ruimtelijke ordening, milieu en gezondheid, verkeersveiligheid en de vele mogelijkheden die autovrije straten bieden. Naast het feit dat steden en gemeenten op deze manier veel leefbaarder worden, is duurzaam verplaatsen ook goed voor het milieu en de gezondheid, aldus het netwerk.  

Wat is er te doen?

Tijdens de autovrije zondagen is er in de betrokken steden en gemeenten een ruim aanbod van activiteiten, animatie en evenementen. Zo zijn er een wereldrecordpoging grootste vingerverfschilderij en een "rainbow run", fiets- en autodeelsalons, een rollatortreffen, vintage en brocantemarkten, zeepkistraces, speelstraten, buurtquizzen, BMX-shows, modeshows, theateracts, en nog veel meer.

Het volledige programma staat online, op weekvandemobiliteit.be

Herbekijk hieronder de beelden uit "Het Journaal", van de autoloze zondag in Gent en in Brussel.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen