(Archieffoto)

Opnieuw drie everzwijnen onderzocht op Afrikaanse varkenspest

Van drie nieuwe everzwijnen die mogelijk Afrikaanse varkenspest dragen, worden momenteel stalen onderzocht. Dat heeft minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) vanmiddag aan Belga verklaard. Als er bevestiging komt dat ze drager zijn van het virus, komt het aantal geïnfecteerde everzwijnen in ons land op vijf. De resultaten worden pas begin van volgende week verwacht.

De Afrikaanse varkenspest werd donderdag ontdekt bij twee everzwijnen in Etalle in de Gaume, in de provincie Luxemburg, dicht bij de grens met Frankrijk. 

Volgens de Franstalige omroep RTBf zijn ook de nieuwe mogelijke gevallen ontdekt in de zone die is afgebakend in de provincie Luxemburg, waar de jacht op everzwijnen voorlopig verboden is.

De burgemeester van Tintigny, een buurgemeente van Etalle, heeft aan de RTBf bevestigd dat er vanmiddag spoedberaad geweest is in aanwezigheid van minister Ducarme, over de drie mogelijke nieuwe gevallen.  Later volgt er in Etalle  nog overleg met de Waalse minister van Landbouw, René Collin (CDH).

Minister Ducarme maakte ook bekend dat volgende week een interministeriële conferentie zal worden gehouden "om de uitwisseling van informatie te verbeteren en de samenwerking tussen verschillende entiteiten te versterken".

En maandag om 11.30 uur is er een vergadering gepland met de Europese Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, Vytenis Andriukaitis. 

Meest gelezen