Videospeler inladen...

Uit het archief: interview met Victoire Ingabire, de vrouw die Paul Kagame wilde uitdagen

Toen Victoire Ingabire Umuhoza in januari 2010 na 16 jaar verblijf in Nederland naar Rwanda ging, wist ze wellicht welke risico's haar boven het hoofd hingen. Paul Kagame uitdagen bij de presidentsverkiezingen van oktober, met een nieuwe partij met aanhang onder de hutu-gemeenschap was toen een brug te ver. VRT NWS polste bij Ingabire naar haar motieven en vooruitzichten. Enkele weken later werd ze onder huisarrest geplaatst en in oktober gearresteerd. 

Het eerste wat Victoire Ingabire deed toen ze na een verblijf van 16 jaar in Nederland naar haar thuisland ging, was het monument bezoeken voor de slachtoffers van de volkenmoord van 1994. Ze liet zich toen opmerken met een omstreden toespraak waarin ze ook aandacht vroeg voor de hutu-slachtoffers. 

In een interview met VRT NWS enkele dagen later, liet Ingabire merken dat het politieke klimaat door angst werd gedomineerd. Ze wilde met haar nieuwe partij FDU (Forces Démocratiques Unifiées) een coalitie aangaan met de socialistische PSD en met de Green Party en zei dat ze gekomen was om de tutsi- en hutubevolkingsgroepen te verzoenen.  De ondervoorzitter van de Green Party zou een paar maanden later worden vermoord.  

Ingabire hoopte op steun van de internationale gemeenschap om de demokratische ruimte te helpen vergroten, zei ze. Maar enkele weken later vluchtte ze naar de Britse ambassade. In april werd ze onder huisarrest geplaatst en in oktober opgesloten. 

In 2012 werd ze tot acht jaar cel veroordeeld als aanhanger van de genocide-ideologie en samenzwering tegen de overheid. Ze zou rebellen in Oost-Congo financieel hebben gesteund. Een jaar later werd ze in beroep veroordeeld tot 15 jaar cel, maar werden enkele klachten ingetrokken. 

Zowel de Europese Unie, het Afrikaanse Hof voor de Mensenrechten als verschillende mensenrechtenorganisaties hebben het proces en de veroordeling herhaaldelijk aangeklaagd. 

Meest gelezen