Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

VS wil spoedzitting omdat Rusland en China de sancties tegen Noord-Korea omzeilen

Maandag komt de VN-Veiligheidsraad samen voor een spoedzitting. De Verenigde Staten beschuldigen Rusland en China nog steeds handel te drijven met Noord-Korea, ondanks het handelsembargo. Rusland zou volgens de VS aangedrongen hebben om een onafhankelijk rapport over de sancties tegen Pyongyang aan te passen. 

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley heeft Moskou ervan beschuldigd de VN-sancties tegen Noord-Korea te schenden en dat proberen te verdoezelen. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, wijst Rusland met de vinger en zegt dat ze de sancties moedwillig omzeilen. De VN-Veiligheidsraad zal maandag samenkomen om de uitvoering van de sancties tegen Noord-Korea te bespreken.

Het gaat over het rapport dat vorige maand werd ingediend bij de Veiligheidsraad, in dat rapport staat dat Noord-Korea zijn nucleaire- en raketprogramma's niet heeft stopgezet en in overtreding is met de Amerikaanse sancties op export. Ook de smokkel van olie en kolen tussen Rusland, China en Noord-Korea zou “enorm toegenomen” zijn, staat in het rapport te lezen. 

VS wil ongewijzigd rapport

Volgens verschillende diplomaten heeft Rusland de onafhankelijke sanctiemonitors onder druk gezet om het rapport aan te passen. Uit het aangepaste rapport zouden enkele paragrafen verwijderd zijn waarin de Russen beschuldigd worden van het overtreden van sancties, dat zei een diplomaat die anoniem wenst te blijven.  

Het kan niet zijn dat Rusland ​​onafhankelijke VN-rapporten over sancties in Noord-Korea bewerkt, omdat ze niet akkoord zijn met wat er staat

Nikki Haley

"Het kan niet toegestaan worden dat Rusland ​​onafhankelijke VN-rapporten over sancties in Noord-Korea bewerkt en belemmert, enkel omdat ze niet akkoord zijn met wat er staat”, zei Haley in een verklaring. "De toepassing van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad, blijven verplicht voor alle lidstaten, ook voor Rusland.”

Het is de Veiligheidsraad die moet overeenkomen of het rapport al dan niet gepubliceerd wordt, maar de VS heeft al verzet aangetekend tegen de publicatie van het “aangepaste” document. Ze willen het originele rapport uitbrengen.

Gesprekken denuclearisatie lopen verder

Rusland en China hebben hadden al gevraagd om een versoepeling van de sancties in de VN-Veiligheidsraad te bespreken, nadat de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un elkaar in juni hadden ontmoet en Kim beloofde om te werken aan denuclearisering. 

Washington heeft vorige week nog sancties opgelegd aan een technologiebedrijf in China en een Russische dochteronderneming, omdat het hen beschuldigde van het verplaatsen van illegale financiering naar Noord-Korea, wat in strijd is met Amerikaanse sancties. Maar Pompeo heeft wel gezegd de gesprekken tussen de VS en Noord-Korea over de denuclearisatie gewoon verder lopen.

Meest gelezen