Luchtkwaliteit ging er in Brussel met een derde op vooruit tijdens autovrije zondag

Onder een stralende zon hebben vandaag duizenden voetgangers en fietsers 41 Vlaamse steden en gemeenten ingepalmd. Ook het Brussels Gewest werd autovrij gemaakt. Opvallend is dat de luchtkwaliteit er met een derde op vooruitging, vergeleken met een normale zondag. Dat blijkt uit metingen van Ircel, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu. De autovrije zondag is de start van de week van de mobiliteit. 

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet blikt terug op een geslaagde editie. "Zoals iedere jaar is autoloze zondag opnieuw een succes en een feest voor alle Brusselaars. Jong en oud neemt de hele dag de openbare ruimte in en ontdekt dat met de fiets alles dichtbij is in Brussel. Het is elk jaar opnieuw een fijne en inspirerende dag", zegt hij. 

Eén autovrije dag maakte onmiddellijk een verschil voor de luchtkwaliteit in Brussel. In de Wetstraat, één van de drukste verkeersassen in de stad, was de lucht na de middag tot 30 procent zuiverder dan op een andere zondag. 

"Op het einde van de autoloze zondag stijgen de roetconcentraties opnieuw heel fors", zegt Frans Fierens van Ircel. "De impact van een autoloze zondag is beperkt tot de uren dat de auto uit de stad gebannen wordt."

Pascal Smet hoopt dat het Brussels Parlement snel tot een consensus komt om in 2019 een tweede autovrije dag te organiseren. "De Brusselaars vragen het steeds weer na een dag als vandaag, laat er ons nu ook werk van maken. De Week van de Mobiliteit is nog maar net begonnen, de komende dagen ligt de focus op de schoolstraten. Door de straten af te sluiten voor auto's worden ze veiliger, zal het aantal fietsers toenemen en verbeteren we de luchtkwaliteit voelbaar." 

In Brussel kon je vandaag niet alleen fietsen en wandelen in een autovrije omgeving, er waren ook tal van andere activiteiten. Aan de Naamse Poort stond er een tafel van 70 meter lang waar mensen konden picknicken. Kinderen konden krijttekeningen maken op de plaatsen waar normaal gezien koning auto heerst. Mensen konden ook alternatieve vervoerswijzen uitproberen. De koninklijke familie trok per fiets naar een biomarkt in de Marollen.

Videospeler inladen...

De autovrije zondag verliep niet vlekkeloos in Brussel. Een fietser van 78 raakte levensgevaarlijk gewond bij een aanrijding met een bus van de MIVB.

Festival op viaduct in Gent

Ook in Gent trokken duizenden mensen te voet of met de fiets de straat op. Niet alleen het stadscentrum was autovrij, maar ook de fly-over, het grote viaduct om Gent binnen te rijden via de snelweg. Voor één dag was daar geen autoverkeer, maar een festival. 

Videospeler inladen...

Mobiliteitsmarkt in Antwerpen

In Antwerpen was het gebied tussen de Leien en de Schelde verboden terrein voor auto's, met uitzondering van de Gedempte Zuiderdokken in het zuiden en het gebied vanaf de Londenstraat in het noorden.

Op de mobiliteitsmarkt op de Meir en de Groenplaats konden de bezoekers slimme vervoersmiddelen, zoals een e-scooter, een monowheel of een e-step, leren kennen en zelf uittesten. Er was ook uitleg over slimme manieren om de stad te bereiken, de lage-emissiezone en de vele werken in de stad. Op de Hanzestedenplaats, bij het MAS, waren er dan weer freestyle shows met BMX, freerunning en eenwielers.

Meest gelezen