Thomas Dhanens

Bruno Vanden Broecke wint de Louis D'Or, de belangrijkste Nederlandse prijs voor acteurs

Acteur Bruno Vanden Broecke heeft de belangrijkste Nederlandse prijs voor acteurs gewonnen, de Louis D'Or. Hij kreeg de prijs voor de monoloog "Para", die geschreven werd door David Van Reybrouck. Vanden Broecke speelt een ex-paracommando die deelnam aan de Belgische militaire interventie in Somalië 25 jaar geleden. 

De Louis D'Or, de prijs voor de beste acteur in een toneelstuk, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse Gala van het Nederlands Theater in Amsterdam. "In alles is Bruno Vanden Broecke in "Para" een acteur die niet lijkt te acteren: hij wórdt zijn personage, de commando Nico Staelens", aldus de jury. "In een grootse monoloog laat Vanden Broecke in alles de onmacht spreken over een nieuw "Verdriet van België"."

Eerder wonnen onder meer Ramsey Nasr, Dirk Roofthooft, Lucas Van den Eynde en Warre Borgmans de Louis D'Or. 

De prijs voor beste actrice in een toneelstuk, De Theo D'Or, ging naar de Nederlandse Karina Holla voor "Romp", een voorstelling waarin ze een vrouw speelt die aan haar ziekenhuisbed gekluisterd is. 

De voorstelling "Para" was dit jaar ook geselecteerd voor het Theaterfestival dat de 15 meest spraakmakende stukken van het afgelopen seizoen uit Vlaanderen, Brussel en Nederland herneemt. 

Bekijk hier de reportage over "Para" uit "De zevende dag"

Videospeler inladen...

Meest gelezen