Videospeler inladen...

Tyfoon Mangkhut eist zeker 25 levens op de Filipijnen en trekt richting China

Het dodental op de Filipijnen door tyfoon Mangkhut is opgelopen tot zeker 25. De meeste doden vielen bij aardverschuivingen in bergachtig gebied. Waarschijnlijk loopt het aantal slachtoffers nog op, want er worden nog altijd mensen vermist. Manghkut trekt nu richting het zuiden van China.

Op de Filipijnen tellen ze de menselijke tol en de economische schade die Mangkhut heeft geëist. Alvast 25 mensen kwamen om bij de doortocht van de superstorm, maar wellicht zullen het er meer zijn. De meeste doden vielen bij aardverschuivingen in de omgeving van Cordillera en Nueva Vizcaya. Eén persoon belandde onder een omgevallen boom.

AFP or licensors

Talrijke wegen zijn geblokkeerd en heel wat communicatielijnen werken niet, zodat het eigenlijk koffiedik kijken is hoe de situatie is in vooral landelijke gebieden. Meer dan 100.000 Filipijnen zochten een schuilplaats op. Eerder waren er geruchten over een opvangcentrum dat door de tyfoon verwoest zou zijn. De stroom is er echter uitgevallen en bellen is niet meer mogelijk. Niemand weet dus hoe het werkelijk zit.

Manghkut richtte een ware ravage aan in het noorden van het Filipijnse eiland Luzon. De tyfoon haalde daar windsnelheden tot 300 km/u. En het gevaar is niet geweken. "Na de wind komt de regen en het water, en het volgende probleem zijn overstromingen", legt Richard Gordon van het Filipijnse Rode Kruis uit aan de BBC.

AFP or licensors

Het zuiden van China nu aan de beurt

Mangkhut verplaatst zich nu richting het zuiden van China, naar dichtbevolkt stedelijk gebied zoals Hongkong. De stad zet zich schrap. Voorlopig haalt Mangkhut snelheden tot 145 km/u, maar verwacht wordt dat de tyfoon zal toenemen in kracht.

In Hongkong zijn de meeste winkels gesloten, huizen en flats zijn extra beveiligd. Meer dan 800 vluchten op de luchthaven zijn uit voorzorg afgelast. Aan inwoners is gevraagd om zeker binnen te blijven.

"Deze tyfoon is niet te onderschatten en komt als iedereen ligt te slapen. Het is onmogelijk om dan nog te vertrekken", stelt Antoine Li van de overheid. Tegen dinsdag zou Mangkhut afgezwakt zijn tot een tropische depressie.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen