Videospeler inladen...

Londense burgemeester houdt vurig pleidooi voor nieuw brexit-referendum: "Tijd om het terug aan de bevolking te geven"

De Londense burgemeester Sadiq Khan houdt een vurig pleidooi voor een nieuw referendum over de brexit, de uitstap van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. In een gastbijdrage in de krant The Observer schrijft hij dat de Britten de kans moeten krijgen om een brexit-deal af te wijzen als die voor de economie, jobs en het gezondheidssysteem slecht is.

"Het is ondertussen twee jaar en bijna drie maanden geleden dat het brexit-referendum plaatsvond", zo begint Khan zijn tekst. Hij benadrukt dat hij altijd voorstander was om in de Europese Unie te blijven, maar hij respecteerde naar eigen zeggen de keuze van de Britten, die met een nipte meerderheid ervoor kozen om de Europese Unie te verlaten. 

Maar ondertussen is er niet veel tijd meer over om te onderhandelen. En dus blijven er volgens Khan maar twee mogelijkheden over: een slecht akkoord voor Groot-Brittannië of helemaal geen akkoord, wat nog erger is. "Beide zijn onbeschrijfelijk risicovol en ik geloof niet dat premier Theresa May het mandaat heeft om zo schaamteloos met de Britse economie en het levensonderhoud van de mensen te spelen", schrijft hij.

Nieuw referendum?

Groot-Brittannië zal de Europese Unie verlaten op 29 maart 2019. Twee weken geleden nog wees Theresa May duidelijk een tweede brexit-referendum af.

Recent begonnen zelfs parlementsleden uit Mays eigen conservatieve partij te pleiten voor een nieuw referendum, als het Britse parlement het resultaat van de onderhandelingen met de Europese Unie afwijst. Een groep pro-Europese oppositieleiders probeert dan weer het thema op de partijdag van de sociaaldemocraten eind september op de agenda te krijgen.

Tot nu toe wees de top van de twee grootste partijen een tweede referendum principieel af. Peilingen geven evenwel aan dat een meerderheid van de bevolking in bepaalde omstandigheden voor een nieuw referendum kan zijn.

Niet verwacht

Khan schrijft dat hij zelf niet had verwacht dat hij voor een nieuw referendum zou zijn. Maar de prestaties van de regering zijn zo erbarmelijk, en de bedreiging voor de levensstandaard en jobs is zo groot, dat hij geen alternatief ziet. Khan wil burgers de kans geven om zich uit te spreken over het resultaat van de onderhandelingen, brexit met akkoord of brexit zonder. Ze moeten ook kunnen kiezen om in de EU te blijven.

"Het wordt tijd om dit cruciale onderwerp uit de handen van de politiek te halen en terug te geven aan de bevolking, zodat ze de controle erover kunnen terugnemen", zo besluit Khan. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen