Ook Zwitserland opent strafrechtelijk onderzoek tegen Tariq Ramadan wegens verkrachting

Na Frankrijk opent nu ook Zwitserland een strafrechtelijk onderzoek wegens verkrachting tegen moslim-theoloog Tariq Ramadan. Het onderzoek komt er nadat een Zwitserse vrouw in april 2018 een klacht indiende tegen de man. Dat meldt de krant La Tribune de Genève op gezag van de woordvoerder van het ministerie van Justitie. Eerder beschuldigden ook enkele Franse vrouwen Ramadan al van verkrachting. De islamitische theoloog zit sinds februari in Frankrijk in de cel.

Volgens de Zwitserse vrouw werd ze in 2008 door Tariq Ramadan verkracht en urenlang tegen haar wil vastgehouden in een hotelkamer in Genève. Ramadan werd zelf nog niet gehoord door het Zwitserse gerecht. De advocaat van de vrouw spreekt in een mail aan het Franse persagentschap AFP van een "belangrijke vooruitgang".

De populaire maar controversiële theoloog werd op 2 februari in Frankrijk in verdenking gesteld wegens "verkrachting" en "verkrachting van een kwetsbaar persoon", nadat twee vrouwen tegen hem een klacht hadden ingediend. Het gaat om Henda Ayari, een voorvechtster van het laïcisme die vroeger salafistisch was, en een vrouw die in de media de schuilnaam Christelle kreeg. Ramadan ontkent de beschuldigingen en stelt dat de seksuele betrekkingen die hij met de twee vrouwen had met wederzijdse toestemming gebeurden.

Tariq Ramadan wordt in Frankrijk overigens ook door een derde vrouw, een Franse moslima, van verkrachting beschuldigd. De Zwitser zou haar in 2013 en 2014 in totaal negen keer hebben verkracht. Dat gebeurde volgens de vrouw in Frankrijk, Londen en Brussel. Voor die feiten werd hij echter nog niet in verdenking gesteld noch ondervraagd.

In ons land kocht de Zwitserse theoloog enkele jaren geleden voor 27.000 euro het stilzwijgen af van een Belgische vrouw met wie hij in het verleden een relatie had. Beide partijen sloten in 2015 een akkoord met elkaar voor de Belgische justitie, zo werd in gerechtelijke kring bevestigd.

Meest gelezen