AFP or licensors

Palestijnse tiener overlijdt aan verwondingen na Gaza-protest

Een zestienjarige Palestijnse jongen is zaterdag overleden aan de verwondingen die hij vorige maand had opgelopen bij protesten aan de grens met Israël. 

Israëlische soldaten schoten de jongen neer op 3 augustus, ten oosten van Khan Younis, de stad in het zuiden van de Gazastrook. De protesten tegen de Israëlische bezettingsmacht begonnen een halfjaar geleden. De demonstranten betogen voor het recht op terugkeer naar hun land dat ze gedwongen moesten verlaten toen Israël werd gesticht.

De woordvoerder van het ministerie van Gezondheid, Al-Qedra, zegt dat sinds de protesten zijn begonnen op 30 maart, het Israëlische leger 178 personen heeft doodgeschoten. Meer dan 19.000 personen raakten gewond.
Eerder zaterdag schoten Israëlische soldaten aan de grens een jihadistische activist neer die het grenshek naderde, zeggen medische bronnen. 

Activisten in Gaza vormden de voorbije dagen groepjes die de prikkeldraad van het grenshek stuksneden, Israël binnendrongen, daar autobanden in brand staken en vervolgens terugkeerden naar Gaza.
Ibrahim al-Madhoun, een politiek analist pro-Hamas, zei dat het hun doel is om de Israëlische bezettingsmacht te verstoren en uit te putten.