AFP or licensors

Palestijnse tiener overlijdt aan verwondingen na Gaza-protest

Een Palestijnse tiener is zaterdag overleden aan de verwondingen die hij vorige maand had opgelopen bij protesten aan de grens met Israël. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid had eerder gezegd dat de jongen door Israëlische soldaten werd neergeschoten. Maar een bron binnen het datzelfde ministerie komt nu terug op die verklaring.De jongen zou aan een hoofdwonde gestorven zijn. 

"De jongen stierf aan een hoofdwonde", dat zei de bron binnen het ministerie en vroeg om anoniem te blijven. De persoon weigerde ook om verdere details te geven.

De woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza, Ashraf al-Qidra, had eerder verklaard dat de jongen door Israëlische troepen was neergeschoten. Maar volgens Israëlische media is de jongen omgekomen door een steen die tijdens de protesten op zijn hoofd terecht was gekomen. Ook de woordvoerder van het Israëlische leger zei: "Volgens indicatoren en getuigenissen, is de jongen overleden aan de verwondingen veroorzaakt door stenen gegooid tijdens de gewelddadige rellen.”

De woordvoerder zei verder dat er "toenemende indicatoren uit Gaza komen die de geloofwaardigheid van de oorspronkelijke verklaring van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid over de dood van de jongen in twijfel trekken".

Protesten tegen Israëlische bezettingsmacht

De protesten tegen de Israëlische bezettingsmacht begonnen een halfjaar geleden. De demonstranten betogen voor het recht op terugkeer naar hun land dat ze gedwongen moesten verlaten toen Israël werd gesticht.

Al-Qedra zei dat sinds de start van de protesten op 30 maart, het Israëlische leger 178 personen heeft doodgeschoten. Meer dan 19.000 personen raakten gewond. Afgelopen zaterdag schoten Israëlische soldaten aan de grens een jihadistische activist neer die het grenshek naderde, zeggen medische bronnen. Israëlische bronnen reageren dat die man eerder een Jood had neergestoken. 

Activisten in Gaza vormden de voorbije dagen groepjes die de prikkeldraad van het grenshek stuksneden, Israël binnendrongen, daar autobanden in brand staken en vervolgens terugkeerden naar Gaza.
Ibrahim al-Madhoun, een politiek analist pro-Hamas, zei dat het hun doel is om de Israëlische bezettingsmacht te verstoren en uit te putten.

Meest gelezen