Prins Laurent bezoekt Kazerne Dossin na omstreden uitspraken

Prins Laurent heeft zondagvoormiddag samen met zijn gezin Kazerne Dossin in Mechelen bezocht. Hij was uitgenodigd door Michael Freilich, de hoofdredacteur van Joods Actueel, nadat hij enkele maanden geleden een omstreden vergelijking maakte tussen zijn eigen situatie en die van de joden.

"Beiden een minderheid"

In juni kreeg prins Laurent felle kritiek op een bezoek aan de Chinese ambassade. Hij reageerde toen verongelijkt en zei dat hij steeds wordt aangevallen omdat hij de broer van de koning is. Hij vergeleek zich vervolgens met de joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog ook vervolgd werden omdat ze een minderheid waren. Naar aanleiding van die uitspraak stuurde Michaël Freilich de prins een uitnodiging om samen met hem Kazerne Dossin te bezoeken, om wat meer duiding te geven.

Uitstap met familie

De prins ging in op de uitnodiging en stelde voor om er een familieaangelegenheid van te maken. Hij bracht zijn vrouw Claire mee, zijn dochter en één van zijn zonen, en Freilich bracht eveneens zijn vrouw en twee van zijn zonen mee.

"Prins Laurent heeft zijn woorden een beetje teruggenomen", zegt Freilich. "Hij weet uiteraard dat zijn situatie niet dezelfde is als die van de joden, maar hij wilde gewoon aantonen dat hij zich vaak uitgesloten voelt en dat hij vroeger op school ook veel gepest werd omdat hij anders was."

Onder de indruk

"Het was een geslaagd bezoek", vertelt Freilich. "Prins Laurent zei achteraf dat hij echt onder de indruk was en dat hij er stil van was geworden. Ook de kinderen hebben veel aan het bezoek gehad. Ze bleken het over veel dingen eens te zijn en ook veel gemeenschappelijk te hebben, ondanks het feit dat ze een heel verschillende achtergrond hebben. Het was dus een goed idee van de prins om de familie er bij te betrekken."

Meest gelezen