Videospeler inladen...

2 doden door tyfoon Mangkhut in China: "Dit is het ergste dat ik ooit heb gezien"

Momenteel raast de tyfoon Mangkhut over de Chinese provincie Guangdong, in het zuiden van het land. Zijn doortocht heeft hier al twee levens geëist, vijftien mensen raakten gewond. Eerder trok de tyfoon over Hongkong. In die stad werden meer dan 900 vluchten geannuleerd. Ook trein-, veer-, en busdiensten van en naar de luchthaven werden opgeschort. Op sociale media circuleren beelden van overstroomde straten, ontwortelde bomen en beschadigde gebouwen.

In de provincie Guangdong veroorzaakt de tyfoon stormvloeden tot drie meter hoog. Er vielen al twee doden en vijftien mensen raakten gewond vlakbij een casino in de regio Macau. 

Eerder raasde de tyfoon over Hongkong. Deze ochtend hebben de autoriteiten het hoogste tyfoonalarm afgekondigd toen de enorme wind bomen ontwortelde en ramen van kantoren en huizen insloeg.  Op sommige plaatsen steeg het water tot meer dan drie meter hoog waardoor wegen, woonblokken en winkelcentra overspoelden.

Ondertussen is het waarschuwingsniveau teruggebracht tot niveau acht. “Wat betekent dat de situatie zich geleidelijk aan het normaliseren is. Maar bij niveau acht wordt iedereen nog altijd afgeraden om buiten te komen. Enkel de nooddiensten rijden. Geen metro, bussen of ander openbaar vervoer”, zegt piloot Noel Charels vanuit Hongkong.

"Dit is het ergste dat ik ooit heb gezien",  vertelt inwoner Martin Wong van Honkong. "Ik heb de wegen nog nooit zo zien overstromen en de ramen nooit eerder zo weten trillen." Ook op sociale media circuleren beelden van overstroomde straten, ontwortelde bomen en beschadigde gebouwen.

Dit is het ergste dat ik ooit heb gezien. Ik heb wegen nog nooit zo zien overstromen en ramen nooit eerder zo weten trillen

Martin Wong

In Hongkong zijn de meeste winkels gesloten, huizen en flats zijn extra beveiligd. Tienduizenden mensen werden in veiligheid gebracht, en schepen moesten terugkeren naar de haven. 

Meer dan 900 vluchten geannuleerd

Ook de plannen van tienduizenden reizigers werden verstoord omdat heel wat vluchten op de internationale luchthaven van Hongkong werden geannuleerd.

Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific sprak van "ernstige verstoringen" en verwacht pas maandag om 04.00 uur de werkzaamheden te hervatten. De luchtvaartmaatschappij heeft meer dan 400 vluchten geschrapt. Cathay Dragon en Hong Kong Airlines houden hun vloot vandaag ook aan de grond.

AirAsia verwacht dat de problemen in het vluchtschema ook morgen nog zullen voortduren. De maatschappij annuleerde alle vluchten van en naar Hongkong, Macau, Guangzhou, Shenzhen en Shantou. Ook Philippine Airlines schrapte een tiental vluchten.

Meer dan 60 doden in Filipijnen

Op de Filipijnen vielen al meer dan 60 doden door de orkaan en de zware regenval die met de storm gepaard ging. Maar de Filipijnse overheid is bang dat het dodental kan oplopen tot meer dan 100. Na de Filipijnen trok de tyfoon naar China en Hongkong. Dinsdag zou Mangkhut afzwakken tot een tropische depressie.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen