AFP or licensors

Trumps kandidaat voor Hooggerechts­hof beschuldigd van seksuele agressie: "Dit kan Republikeinen in problemen brengen"

Een vrouw die de kandidaat van president Donald Trump voor het Hooggerechtshof eerst nog anoniem beschuldigd had van seksuele aanranding in de jaren negentig, is zondag met haar verhaal publiek naar buiten getreden in de Washington Post. De Democraten eisen nu dat de stemming in de Senaat over zijn benoeming wordt uitgesteld. Maar de Republikeinen vinden de timing van het verhaal hoogst opmerkelijk.

Christine Blasey Ford, een professor psychologie van 51 jaar, beschuldigt Brett Kavanaugh (53) ervan dat hij haar op een avond in een huis in de buitenwijken van Washington D.C. aangerand heeft. Blasey Ford was toen 15, Kavanaugh 17. 

Die laatste was daar samen met een vriend en zou volgens de vrouw "compleet dronken" geweest zijn. "Ik dacht dat hij mij kon doden zonder dat te willen", zei ze in de krant. Ze zegt dat ze uiteindelijk is kunnen vluchten.

De vrouw legt in de krant uit dat ze uit de schaduw treedt nadat haar beschuldigingen, die ze in een vertrouwelijke brief had geuit, publiek werden gemaakt eind vorige week. Dat leidde tot allerlei geruchten over de identiteit van de briefschrijfster.

Ik vind nu dat mijn burgerplicht zwaarder weegt dan mijn angst voor represailles

Christine Blasey Ford

"Maar ik vind nu dat mijn burgerplicht zwaarder weegt dan mijn angst voor represailles", zei de vrouw, die lesgeeft aan de universiteit van Palo Alto. Volgens de Washington Post is ze een Democrate en deed ze giften aan politieke organisaties.

Het Witte Huis reageerde door te stellen dat Brett Kavanaugh de beschuldigingen al "stellig en ondubbelzinnig" ontkende.

Na de publicatie van de getuigenis vroegen de Democraten uitstel van de stemming in de Senaat, die Kavanaughs benoeming moet bevestigen. De stemming staat voor 20 september gepland. De Democraten willen dat de FBI eerst zijn werk doet.

"Politiek geladen"

De discussie over het uitstel is vooral politiek geladen, zo zegt Amerika-correspondent Michiel Vos in "De ochtend" op Radio 1. "Dit kan de Republikeinen in de problemen brengen als ze dit te snel links laten liggen en te snel doorgaan naar de stemming. Het is namelijk binnen ongeveer 50 dagen verkiezingen. Dan zou de Republikeinse partij, tegen de achtergrond van de #metoo-beweging, kunnen worden neergezet als zeer koud tegenover een vrouw die het opneemt tegen een zeer vooraanstaand rechter."

Het nominatieproces is al de hele zomer bezig. En nu het 5 voor 12 is komen de Democraten aanzetten met dit verhaal

Amerika-correspondent Michiel Vos legt uit hoe sommige Republikeinen hierover denken

Dat Blasey Ford een geregistreerde Democrate is, helpt niet bij die politieke discussie. "De Republikeinen vinden het wel heel opvallend dat de Democraten zo lang hebben gewacht om dit verhaal uit te brengen. Het nominatieproces is al de hele zomer bezig. En nu het 5 voor 12 is komen de Democraten aanzetten met dit verhaal."

Als het verkeerd loopt met Kavanaugh, moet Trump een nieuwe kandidaat voordragen. "Terwijl zijn tactiek er net op gebaseerd is om Kavanaugh als beslissende vijfde conservatieve rechter in het Hooggerechtshof, binnen te krijgen voor 1 oktober. Dan begint de nieuwe sessie van het Hooggerechtshof, dus dan zou er over deze Kavanaugh moeten zijn beslist. De vraag is of dat nog lukt."

Herbeluister hieronder het gesprek met Michiel Vos in "De ochtend":

Meest gelezen