Videospeler inladen...

Nederlandse "zangeres van de eeuw" Anneke Grönloh overleden

De Nederlandse zangeres Anneke Grönloh is overleden. In Nederland staat ze bekend als "zangeres van de eeuw", omdat er van haar grootste hit "Brandend zand" een recordaantal exemplaren zijn verkocht. Ze werd 76.

Grönloh werd geboren in Indonesië en bracht een groot deel van haar jeugd door in een Japans concentratiekamp. Na de oorlog verhuisde ze naar Nederland, waar ze begon met optreden. 

Begin jaren 60 werd ze een waar popidool in Nederland met veel nummer één hits op rij. Haar bekendse nummer is ongetwijfeld "Brandend zand", een herwerking van het Duitse nummer "Heißer Sand" (zie video onder). Later volgden nog "Paradiso", "Soerabaja" en "Cimeroni".

In 1964 deed ze mee aan het Eurovisiesongfestival, met het nummer "Jij bent mijn leven". Ze eindigde op de tiende plaats, een ex aequo met België.

In de jaren 70 legde ze zich vooral toe op luisterliedjes en jazz. Ook speelde ze in de Sleeswijk Revue, en in de theaterprogramma's van Ramses Shaffy, Rudi Carrell en cabaretgroep Purper.

30 miljoen platen?

Volgens verschillende media heeft de zangeres wereldwijd meer dan 30 miljoen platen verkocht, al werden daar in 2017 al ernstige vragen bij gesteld. Hoe dan ook werd ze in 2000 uitgeroepen tot "zangeres van de eeuw", omdat ze een recordaantal exemplaren van de single "Brandend zand" had verkocht. 

In 2016 kreeg de zangeres twee longembolieën en sindsdien was ze afhankelijk van een zuurstofapparaat. Halverwege vorig jaar besloot ze te stoppen met haar carrière en nam ze afscheid van haar publiek.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen