BELGA/WARNAND

4 op de 10 beleggers kiezen voor duurzame fondsen

Duurzame beleggingsfondsen zitten in de lift. 4 op de 10 klanten van bankverzekeraar KBC die nu instappen in een beleggingsfonds, kiezen voor een duurzaam fonds. Twee jaar geleden was dat nog amper 1 op de 12.

Bankiers in de kantoren van KBC worden sinds enige tijd verplicht om duurzame beleggingsfondsen voor te stellen aan de  klanten. Tegelijk moet ze de mythe ontkrachten dat zulke fondsen minder zouden opbrengen. “Het rendement van duurzame fondsen moet niet meer onderdoen voor dat van gewone fondsen, zegt Johan Thijs, CEO van KBC Groep. “Deze aanpak heeft succes. Terwijl in 2016 amper 1 op de 12 klanten kozen voor een duurzaam fonds, is dat nu 4 op 10.” Bij KBC is nu meer dan 8 miljard euro belegd in zulke fondsen, een kleine 10 procent van wat uitstaat in alle fondsen samen.

Ook de duurzame pensioenspaarfondsen kunnen alsmaar meer klanten bekoren. 1 op de 5 nieuwe contracten rond pensioensparen is belegd in een duurzaam fonds.

Als een leidinggevende zijn medewerkers uitkaffert, is het game over

Johan Thijs, CEO KBC Groep

De aanpak past in een brede strategie van KBC om aandacht te besteden aan duurzaamheid. Zo geeft KBC geen kredieten meer aan bedrijven die actief zijn in steenkoolmijnen en elektriciteitsproductie op basis van steenkool. Met uitzondering van Tsjechië, na het thuisland de belangrijkste markt van KBC. “In Tsjechië wordt 40 procent van de bevolking op die manier verwarmd”, zegt Thijs. “Daarin niet actief zijn, is dus niet gemakkelijk. Daar is het balanceren tussen zaken doen en duurzaamheid.” Maar aantal kredieten aan die sector in Tsjechië is al wel gedaald van 250 miljoen naar 25 miljoen.

Ook haar personeelsbeleid wil de bank duurzaam maken. Medewerkers die promotie willen maken, worden onder meer getest op verantwoordelijkheid, maar ook op de manier waarop ze de vaardigheden van hun medewerkers kunnen laten ontplooien. Wie daar niet goed op scoort, kan de promotie vergeten. “Als een leidinggevende zijn medewerkers uitkaffert, is het game over”, beklemtoont Thijs.

Meest gelezen