Videospeler inladen...

63.000 hectare natuur afgesloten door Afrikaanse varkenspest

In de provincie Luxemburg wordt een gebied van 63.000 hectare afgesloten voor wandelaars, nadat er vorige week everzwijnen besmet met de Afrikaanse varkenspest werden gevonden. Intussen is het virus bij vijf kadavers teruggevonden. 

Vorige week kregen wandelaars nog de wijze raad om in het getroffen gebied op de wandelpaden te blijven. Maar vandaag besliste de Waalse regering dat niemand nog mag wandelen in de bossen in Luxemburg waar de Afrikaanse varkenspest is ontdekt. De maatregel zal minstens een maand duren. Alleen experten die op zoek gaan naar kadavers van everzwijnen, mogen de zone nog in.

Concreet gaat het over een gebied van 63.000 hectare, tussen Florenville, Virton en Aubagne. Volgens René Collin, de Waalse minister van Landbouw, is de mens verantwoordelijk voor de verspreiding van het virus. Met deze maatregel wil hij de verspreiding beperken. Voor mensen is de Afrikaanse varkenspest ongevaarlijk, maar besmette varkens en everzwijnen hebben vaak maar twee tot drie weken meer te leven .

Op dit moment is het virus teruggevonden in vijf kadavers. Maar volgens minister Collin zouden mogelijk veel meer dieren besmet kunnen zijn, bij de Franstalige collega's van RTBF heeft hij het over "tot wel 400 gevallen". Maar paniek dat de besmetting zou overslaan naar varkenskwekerijen is er voorlopig niet. "In de regio zijn er maar heel weinig kwekerijen."

En in Vlaanderen?

In Vlaanderen zijn er nog geen besmette everzwijnen gevonden, en zijn er ook nog geen bosgebieden vergrendeld. Het kabinet van Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege vraagt jagers om voorzichtig te zijn. Ook wordt er overlegd met de transportsector, want mogelijk raakte het virus in ons land verspreid via besmet voedsel dat op een snelwegparking werd gedumpt. 

Woensdag komen de verschillende ministers van Landbouw samen om een actieplan tegen de Afrikaanse varkenspest uit te werken. 

Meest gelezen