Opnieuw acties bij zeeloodsen, Homans: "Dit getuigt allesbehalve van verantwoordelijkheidszin"

De zeeloodsen hebben opnieuw het werk neergelegd. Deze keer voeren ze actie tegen Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA), die het ambtenarenstatuut wil aanpassen. Er liggen al zeker drie grote schepen stil in de Antwerpse haven. "Dit is ongezien en getuigt allesbehalve van verantwoordelijkheidszin", zegt de minister. 

Het is niet de eerste keer dat de zeeloodsen deze maand actievoeren. Vorige week staakten ze ook, al waren de acties toen gericht tegen minister Ben Weyts (N-VA). Er kwam een akkoord uit de bus, waardoor de verschillen in vergoedingen voor zee- en rivierloodsen worden weggewerkt. 

Maar nu voeren de zeeloodsen opnieuw actie, deze keer tegen minister Homans en haar plannen om het ambtenarenstatuut aan te passen. Homans wil de ziekteregeling bij statutairen hervormen, waardoor ze bij langdurige ziekte nog maar dertig dagen hun volledige wedde zouden krijgen. “We zijn bereid om tot het einde te gaan, tot minister Homans met ons wil praten”, zegt Jan Van Wesemael, afgevaardigde bij ACOD. 

"Ongezien"

"Maar ik heb altijd gezegd dat ik op elk moment van de dag open sta voor een gesprek. Begin juli heb ik aan de vakbonden zelfs aangeboden om de onderhandelingen op te starten, maar dat paste blijkbaar niet in hun agenda", reageert Homans nu. "Wie enige verantwoordelijkheidszin heeft, schuift aan tafel in plaats van de Vlaamse economie plat te leggen en talloze werknemers en bedrijven te gijzelen."

"Wat de vakbonden nu doen, is ongezien en getuigt allesbehalve van verantwoordelijkheidszin", besluit Homans. "Dit vind ik onbegrijpelijk."

Drie schepen

De loodsen zijn een belangrijke schakel in de keten, de kans is reëel dat er opnieuw grote hinder is voor het scheepvaartverkeer.  Ondertussen liggen volgens ACOD al drie schepen stil in de Antwerpse haven. "Daar komen vanavond nog schepen bij", zegt de vakbond. In de nacht van maandag op dinsdag kunnen ook sluizen worden geblokkeerd. De vakbond noemt alvast de sluis in Evergem.

Meest gelezen