AAP Image

Australië is in de ban van naalden in aardbeien en ander fruit

In steeds meer deelstaten van Australië worden naalden of andere scherpe metalen onderdelen aangetroffen in aardbeien. Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is, maar de aardbeiensector krijgt wel forse klappen.

Enkele dagen geleden werden voor het eerst metalen naalden aangetroffen in aardbeien in de oostelijke deelstaat Queensland. Nu zijn ook naalden aangetroffen in aardbeien in New South Wales, Victoria, het gebied rond de hoofdstad Canberra, Zuid-Australië en Tasmanië.

Het is niet duidelijk wie er verantwoordelijk is en de politie van Queensland heeft een beloning van meer dan 70.000 euro uitgeloofd voor wie informatie kan bieden die leidt tot de arrestatie van de daders. Mogelijk gaat het om ontevreden werknemers van warenhuizen of aardbeientelers.

Het is volop aardbeienseizoen in Australië en de overheid raadt dan ook aan om de vruchten in stukjes te snijden vooraleer ze op te eten. Veel kwekers hebben nu metaaldetectoren besteld om hun vruchten te scannen vooraleer ze op de markt te brengen. Tot nu toe is slechts een man behandeld in het ziekenhuis wegens verwondingen.

De vraag naar en de prijzen van aardbeien zijn intussen wel ingestort. Volgens de tv-zender ABC is in West-Australië de prijs nu gedaald tot ver onder de kostprijs. Dat is een ramp voor veel telers. Bovendien weert buurland Nieuw-Zeeland aardbeien uit Australië. Jaarlijks worden in Australië voor meer dan 80 miljoen euro aardbeien verhandeld. Intussen zijn er ook berichten als zouden er naalden gevonden zijn in bananen. Ook die worden er gekweekt, vooral dan in de tropische noordelijke staat Queensland.

Meest gelezen