Videospeler inladen...

Beke: "Hallucinant dat Francken illegalen met strafblad laat lopen"

"Wanneer men transmigranten oppakt, moeten die worden ondergebracht. Maar dat men daar illegalen met een strafblad voor laat lopen, is hallucinant", zegt Wouter Beke, voorzitter van CD&V, deze middag. Deze ochtend bleek dat staatssecretaris Francken (N-VA) waarschijnlijk een man met een strafblad vrijliet uit een gesloten centrum om plaats te maken voor transmigranten. 

In "De Ochtend" op Radio 1 zei Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten dat CD&V en N-VA moeten stoppen met de "hete patat door te schuiven" als het gaat over transmigratie. De CD&V-burgemeesters in Jabbeke en Wetteren sloten hun snelwegparking na incidenten met transmigranten. Een gevaar voor de vrachtwagenchauffeurs, vindt Rutten. En vanmorgen bleek dan weer dat staatssecretaris Francken (N-VA) mogelijk iemand met een strafblad had vrijgelaten uit een gesloten centrum, om plaats te maken voor transmigranten in dat centrum. "Kan het nog gekker?", klopte Rutten deze ochtend op tafel.  

"Het minste dat je kan zeggen is dat men er een zootje van aan het maken is", reageert Wouter Beke, voorzitter van CD&V. Beke vindt het hallucinant dat Francken mogelijk iemand met een strafblad vrijliet: "Wanneer men transmigranten oppakt, moeten die worden ondergebracht. Maar dat men daar illegalen met een strafblad voor laat lopen, is hallucinant." 

"Hekwerk plaatsen, zo moeilijk kan dat toch niet zijn?"

Beke neemt logischerwijs de CD&V-burgemeesters die hun snelwegparkings sloten in bescherming. "Ik heb veel empathie voor burgemeesters die instaan voor de veiligheid. Als er geschoten wordt in hun gemeente, moeten ze daar een punt van maken."

Beke verwijst naar een schietincident met transmigranten in Jabbeke, waarop de burgemeester besloot om de snelwegparking langs de E40 's nachts te sluiten. "Rutten moet ook beter haar huiswerk maken. Er zijn ook Open VLD-burgemeesters die dezelfde beslissing namen. Ik ga hen niet afvallen, zoals hun partijvoorzitter doet."  

Over eenvoudige dingen als hekwerk plaatsen, krijgt men het antwoord dat het nog maanden kan duren. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? 

Verder is het aan de bevoegde ministers om de parkings te beveiligen, vindt Beke. "Kan u er met uw verstand bij dat men al een half jaar zegt dat de hekkens op de parkings gaten vertonen, maar dat de minister van Mobiliteit er niet in slaagt om de gaten te dichten?"

Beke wijst naar minister Weyts, die bevoegd is voor de infrastructuur op de snelwegparkings. "Zelfs over eenvoudige dingen als hekwerk plaatsen, krijgt men het antwoord dat het nog maanden kan duren. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?", gelooft Beke. 

Extra capaciteit in gesloten centra

"Ik begrijp de burgemeesters die hun snelwegparkings sluiten", zei Theo Francken deze ochtend. "Maar het is belangrijk dat de nationale partijen hetzelfde zeggen als hen in de Wetstraat", vulde hij aan. Daarmee bedoelt Francken dat de regeringsleden van CD&V zijn vraag voor extra opvangplaatsen moeten steunen, wanneer ze lokaal het probleem van tranmigranten aanklagen.

Francken wil vrijdag op de ministerraad voorstellen om een extra centrum voor transmigranten op te richten. Maar de steun van CD&V daarvoor is onzeker. "Francken heeft intussen al heel wat extra geld gekregen: 30 procent meer voor de opvang van asielzoekers dan aanvankelijk was voorzien", zegt Beke. "Als hij bijkomende capaciteit wil, dan moet hij met een plan naar de regering komen, in plaats van eerst naar de media te stappen. Hij heeft een vroeger masterplan op tafel gelegd. Dat loopt intussen ook al maanden vertraging op."

Meest gelezen