Videospeler inladen...

Schrijver Bert en Ernie: "Voor mij was het altijd duidelijk: ze waren een liefhebbend koppel"

Bert en Ernie uit "Sesamstraat" zijn méér dan enkel goede vrienden. Dat zegt een van de schrijvers van de reeks in een interview met het online-homomagazine Queerty. "Ik weet niet hoe ik ze anders zou hebben moeten schrijven dan als een liefhebbend koppel." 

Bert en Ernie zijn al jaren een begrip in "Sesame Street", de kinderreeks die eind jaren 60 startte in de Verenigde Staten en die bij ons bekend is als "Sesamstraat". Ondanks hun verschillend karakter en de vele meningsverschillen wonen ze samen. Als vrienden, zo leek het altijd én zo was ook de officiële uitleg. Maar daar zijn niet alle schrijvers het mee eens, zo blijkt. 

"Ik herinner me ooit een column in The San Francisco Chronicle, waarin stond dat een kleuter aan zijn mama had gevraagd of Bert en Ernie een koppel waren. Iedereen moest ermee lachen", zegt Mark Saltzman, die in 1984 startte als schrijver bij "Sesame Street". "Zonder een of andere grote agenda te willen nastreven, was het voor mij altijd duidelijk dat ze inderdaad een koppel waren."

Mijn partner en ik, wij hadden een Bert en Ernie-relatie

Het kon ook moeilijk anders, zo klinkt het, want Bert en Ernie, die leken wel heel hard op hem én zijn partner Arnold - Arnie - Glassman. "Verschillende mensen noemden ons zelfs Bert en Ernie", zegt hij. "Arnie was een filmregisseur. Zou er nu één job beter bij Bert passen dan dat, met zijn paperclips en organisatie? Arnie was dus Bert en ik was Ernie, de grappenmaker."

"Wij twee, dat was een Bert en Ernie-relatie", zo vertelt de schrijver over zijn relatie met zijn ondertussen overleden partner. "Arnolds obsessieve-compulsieve stoornis (een vorm van angst, waarbij mensen dwanghandelingen of -gedachten hebben, nvdr.) botste ook wel eens met mijn chaotische aard. En net dat is de dynamiek tussen Bert en Ernie. Neen, ik zou niet weten hoe ik Bert en Ernie anders zou hebben moeten schrijven dan als liefhebbend koppel."

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen