Brandweer te laat? "Kabinet Jambon komt belofte niet na"

De voorzitster van Brandweerzone Vlaams-Brabant Oost wil meer geld van Binnenlandse Zaken. Dit weekend kon de brandweer van Overijse pas na 14 minuten vertrekken naar een brand omdat er gewacht moest worden tot er voldoende personeel aanwezig was. De bewoonster van de brandende woning is bij de brand overleden.

Na een oproep mag de brandweer pas uitrukken als er zes brandweermensen aanwezig zijn. In Overijse lukte dat zondagmorgen niet meteen, er waren te weinig brandweerlui. Daardoor duurde het veertien minuten vooraleer een wagen kon vertrekken naar de brand. Momenteel zijn er wel acht nieuwe brandweermannen in opleiding, wat het personeelstekort minder nijpend zal maken, maar niet oplost.

Jambon

Het schoentje wringt echter niet alleen bij een personeelstekort, zegt burgemeester van Lubbeek en voorzitster van de Brandweerzone Vlaams-Brabant Oost Tania Roskams (N-VA). Er zijn ook meer middelen nodig om de kleinere kazernes goed te laten werken en die moeten van de federale overheid komen. “Dat is ons beloofd. We zijn al meermaals naar het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jambon geweest. Men goochelt daar zodanig met cijfers dat het lijkt alsof ze de afgesproken vijftig procent van de brandweerkost betalen, maar dat klopt niet. In de realiteit zijn het de gemeenten die tachtig procent van de kost dragen. Je zou dus kunnen besluiten dat het kabinet Jambon de belofte niet nakomt.”

De voorzitster denkt er aan om de ziekenwagendienst van de brandweerposten af te schaffen om zo meer personeel te hebben voor de brandweer zelf.

Onderzoek

Binnenlandse zaken vraagt ondertussen aan de inspectie civiele veiligheid om de brandweerinterventies van brandweer Overijse te onderzoeken. Binnenlandse zaken wil onderzoeken waarom de brandweer 14 minuten nodig had om te vertrekken naar de brand. 

Binnenlandse zaken bevestigt dat het financieel alle wettelijke afspraken nakomt en dat verantwoordelijkheid voor de organisatie van de brandweerpost bij de zone Vlaams-Brabant Oost ligt.

Meest gelezen