Videospeler inladen...

Burgemeester Close: "Plan voor transmigranten betekent minder migranten op Vlaamse parkings en meer in Maximiliaanpark"

Het "negenpuntenplan" voor transmigratie zal leiden tot minder migranten op Vlaamse snelwegparkings en meer in het Brusselse Maximiliaanpark. Dat zegt Brussels PS-burgemeester Philippe Close maandag aan Bruzz. Volgens de burgemeester is er ook "een probleem" met staatssecretaris Theo Francken (N-VA), omdat die "meer op Twitter zit dan op zijn kantoor". "Maar met meneer Jambon kan ik praten, misschien ook samenwerken", zegt Close.  

De PS en de N-VA wijzen opnieuw naar elkaar voor de aanpak van transmigranten. Deze zomer zei staatssecretaris Francken al dat Close omwille van "een politieke agenda" het probleem van migranten en vluchtelingen in het Maximiliaanpark niet aanpakt. De staatssecretaris noemt het park "een migratiehub", omdat transmigranten vanuit het park naar snelwegparkings afzakken om veelal tot in Groot-Brittannië te komen. 

Omdat het niet boterde tussen Francken en de burgemeester van Brussel, nam minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) vorige week de taak op zich om in overleg te gaan met de burgemeester. Dat overleg maakt deel uit van het zogenoemde "negenpuntenplan" voor transmigratie van staatssecretaris Francken en vicepremier Jambon.

Close reageert nu op dat plan. Volgens de burgemeester "komt het plan neer op minder migranten op Vlaamse parkings en meer in het Maximiliaanpark." Close geeft aan dat hij in overleg is met Jambon, maar dat er "een probleem is met de staatssecretaris Theo Francken. Die zit meer op Twitter, dan in zijn kantoor", zegt Close.   

Vanmorgen was er nog een incident in het Maximiliaanpark. Een agent werd neergestoken met een mes. Daarop opende de politie het vuur op de verdachte. De agent is lichtgewond, de verdachte is momenteel in levensgevaar.

Hoewel het hier niet gaat over een transmigrant of iemand zonder geldige verblijfsdocumenten, geeft Close na het incident aan dat hij 200 agenten tekort komt in de zone Brussel-Elsene. "De budgetten zijn er, maar de rekruteringen op federaal niveau moeten sneller", schrijft Close op Twitter. Hij drukt ook zijn steun uit aan de betrokken agenten.     

Meest gelezen