Videospeler inladen...

Celstraffen tot één jaar gevorderd voor klanten van 15-jarige die zich moest prostitueren

Enkele klanten van een 15-jarig meisje dat zich moest prostitueren van een netwerk van tienerpooiers, stonden vanmorgen terecht voor de Antwerpse rechtbank. De klanten zeggen dat ze misleid werden en niet konden weten dat het om een minderjarig meisje ging.

Het 15-jarige slachtoffer was in november 2016 verstrikt geraakt in de netten van een tienerpooier. Die had haar weggelokt uit de instelling waar ze verbleef en te werk gesteld in de prostitutie. Klanten kwamen met haar in contact via online advertenties, waar ze haar diensten aanbood als de 21-jarige "Rebecca". 

Zeven klanten werden tijdens het onderzoek naar de tienerpooier geïdentificeerd. Ze werden eerst gehoord als getuige, maar het openbaar ministerie besliste later om ook hen te vervolgen.  

"Klanten wisten niet dat het meisje minderjarig was"

Van de vijf beklaagden ontkenden er twee dat ze met het slachtoffer seksueel contact hadden, ook al had zij hen herkend op foto. De drie anderen gaven toe dat ze met haar hadden afgesproken in een hotel aan het Centraal Station van Antwerpen, maar ze wisten niet dat het meisje slechts 15 jaar was. Voor vier klanten werden er celstraffen van acht maanden, eventueel met uitstel, gevorderd. Een vijfde klant riskeert één jaar effectief. De dossiers van de overige twee klanten werden uitgesteld naar volgende maand. 

"Ze vertelde dat ze psychologie studeerde en dat ze zich prostitueerde om haar studies te kunnen betalen. Mijn cliënt geloofde haar. Het is nooit bij hem opgekomen dat ze minderjarig kon zijn. Ze leek ouder dan 18", pleitte meester Jorgen Van Laer. 

De drie beklaagden vroegen de vrijspraak op basis van de "onoverwinnelijke dwaling", maar het openbaar ministerie verzette zich daartegen. "De hebben zich onvoldoende vergewist van haar werkelijke leeftijd en kunnen zich bijgevolg niet beroepen op een dwaling, stelde procureur Maarten Sobrie. 

Als ze op zeker wilden spelen, dan hadden ze haar identiteitskaart moeten vragen

Advocaat Nikolaas Van Steenkiste

"Als ze op zeker wilden spelen, dan hadden ze haar identiteitskaart moeten vragen", voerde ook Nikolaas Van Steenkiste aan, die voor het slachtoffer optrad. Zij vraagt van elke klant 2.500 euro schadevergoeding. Het vonnis valt op 15 oktober.

De tienerpooier werd in januari veroordeeld tot zeven jaar cel voor de seksuele uitbuiting van het 15-jarige slachtoffer en nog twee andere meisjes. Zijn dossier is nog hangende voor het hof van beroep. 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen