Videospeler inladen...

Crombez over aanpak transmigranten: "Problematisch beleid dat regering niet onder controle heeft"

Een problematisch beleid dat de regering niet meer in de hand heeft. Zo omschrijft SP.A-voorzitter John Crombez de aanpak van transmigranten door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "Tientallen mensen zonder papieren die normaal moesten worden uitgewezen, zijn gewoon de straat op gestuurd."

Vorige week werden in totaal 202 mensen zonder papieren vrijgelaten uit twee gesloten centra, om plaats te maken voor transmigranten. Vanochtend bleek dat zeker één onder hen criminele feiten heeft gepleegd. "De wereld op zijn kop" en "halluciant" klonk het bij meerderheidspartijen Open VLD en CD&V. En dat was nog voor Francken vanavond in "Terzake" moest toegeven dat het niet 1, maar wel 32 mensen waren die eerder al waren veroordeeld. "Maar zij hebben hun straf ooit uitgezeten", verdedigde Francken meteen. 

"Dit beleid is problematisch", reageert John Crombez, de voorzitter van oppositiepartij SP.A, in "De afspraak" op Canvas. "Beleidsmatig is dit een ramp. Tientallen mensen die normaal zouden moeten worden uitgewezen, zijn gewoon op straat gezet. En dat terwijl acht op de tien mensen in gesloten centra effectief worden uitgewezen. Daar is echt veel voorbereiding aan vooraf gegaan en nu zijn ze gewoon vrijgelaten."

Dat Francken spreekt over "mensen die de orde hebben verstoord" kan Crombez niet begrijpen. "Dit gaat niet om mensen die naast het voetpad de straat oversteken. Eerst was er geen probleem met de mensen die zijn vrijgelaten, nu zijn het er plots 32. Men heeft dit niet meer in de hand."

Provinciale afhandelingscentra

Maar de aanpak van transmigranten, dat is niet evident, daar is zowat iedereen het mee eens. "Als mensen nu worden opgepakt aan bijvoorbeeld de kust, dan moeten ze eerst naar Brussel worden gebracht. De politie van West-Vlaanderen moet dus mee naar Brussel. Meestal moeten die mensen na 24 uur worden vrijgelaten en dus blijft er nog maar een deel van die 24 uur over. Bovendien moeten de transmigranten ook weer worden vrijgelaten in het gebied waar ze zijn opgepakt."

Crombez pleit voor de uitwerking van provinciale afhandelingscentra. Zo kunnen mensen worden opgevangen in de buurt van waar ze zijn opgepakt. "Daar zitten dan mensen met expertise, die onder meer de smokkelnetwerken kennen. Bij transmigranten gaat het vaak niet om plaatsen, maar wel om een snelle verwerking."

Meest gelezen