Videospeler inladen...

Excentrieke (en steenrijke) Japanse zakenman wordt eerste betalende passagier voor een vlucht rond de maan

De Japanse miljardair Yusaku Maezawa wordt de eerste betalende passagier ooit voor een vlucht rond de maan. Dat heeft het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX), bekendgemaakt. Hoeveel hij ervoor neertelt, is niet bekend. Maezawa is in ieder geval in de wolken: "Het is mijn levensdroom."

Zowat anderhalf jaar nadat SpaceX een plan aangekondigd had om privépersonen rond de maan te laten vliegen, heeft topman Elon Musk afgelopen nacht de naam van de eerste passagier bekendgemaakt. Het is de 42-jarige Japanse miljardair Yusaka Maezawa, die zijn fortuin vergaard heeft met -onder meer- modemerk Zozo.

Met een kamerbrede glimlach verscheen hij op het hoofdkwartier van SpaceX, in het gezelschap van topman Elon Musk. "Eindelijk kan ik u vertellen dat ik uitgekozen ben om naar de maan te vliegen. Het is mijn levensdroom. Al van kinds af aan hou ik van de maan."

"Hij is de moedigste mens, degene die het het meeste wil en de grootste avonturier", zei Musk. De Japanner betaalt ook "zeer veel geld" voor de reis, maar een precies bedrag wilden noch Musk noch Maezawa kwijt.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Maezawa -ook een notoir kunstverzamelaar- gaat niet alleen: hij nodigt acht anderen mee uit, onder wie een schilder, een muzikant, een mode-ontwerper en een filmregisseur. Zij zullen niets moeten betalen. De Japanner hoopt dat ze "geïnspireerd worden als nooit tevoren." Wanneer de vlucht zal plaatsvinden, is nog niet bekend.

Big Falcon Rocket

De maanvlucht zal niet uitgevoerd worden met de bekende Falcon Heavy-raket en Dragon-ruimtecapsule van SpaceX. De raket is nog niet eens gebouwd en er is ook nog niet veel bekend over het ontwerp en het testschema. Het gaat om de BFR-raket, waarbij BFR staat voor Big Falcon Rocket. Al wordt er ook wel eens een ander "F-word" gebruikt in plaats van Falcon.

Elon Musk verspreidde gisteren nog enkele artist impressions van de Big Falcon Rocket. Het tuig zou 106 meter hoog worden en een diameter van 9 meter hebben. Ter vergelijking: de Falcon Heavy is 70 meter hoog.

Sinds de Amerikaanse missie van Apollo 17 in 1972 zijn er geen mensen meer naar de maan geweest. Toen was er een maanlanding, dat zal nu niet het geval zijn. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil ergens in 2022 opnieuw astronauten in een vlucht naar en langs de maan te brengen, tijdens de tweede vlucht van de nieuwe Space Launch System-raket.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen