Eekhoorns in de knoop: "We konden niet meer zeggen welke staart van wie was"

Een dierenopvangcentrum in de Amerikaanse staat Wisconsin kreeg vorige week een niet-alledaagse klus op zijn bord. Vijf grijze eekhoorns waren met hun staarten hopeloos verstrengeld geraakt in elkaar. Dierenartsen moesten heel omzichtig te werk gaan om de beestjes te bevrijden.

Een nest van baby-eekhoorns, helemaal in de knoop. Niet alleen met elkaar, maar ook met gras en plastic en ander materiaal dat hun moeder gebruikt had om haar nest mee te bouwen. Zonder "ingreep" zouden de diertjes hoe dan ook hun staart verliezen, en waarschijnlijk ook hun leven.

Een bezorgde vinder waarschuwde het Wisconsin Humane Society Wildlife Rehabilitation Centre in Milwaukee, dat de diertjes kwam ophalen. "Je kan je wel inbeelden hoe kronkelig, onhandelbaar (en vinnig!) deze angstige stressbal vol eekhoornenergie was. Onze eerste stap was dus hen alle vijf tegelijkertijd te verdoven", luidt het op  Facebook. Pas toen konden dierenartsen aan de slag om de Gordiaanse knoop van knaagdieren en nestmateriaal te ontwarren.

"Het was onmogelijk om te zeggen welke staart van wie was. We werden hoe langer hoe meer bezorgd omdat elk van de diertjes in meer of mindere mate weefselschade aan zijn staart had, omdat de bloedsomloop afgekneld was", gaat het verder. Heel omzichtig knipten de artsen zich een weg in het kluwen van gras, plastic en staart. Pas na 20 minuten begon de knoop stilaan los te komen en konden de knaagdiertjes rustig uit hun verdoving ontwaken.

"Een dag na hun operatie kijken ze allemaal helder uit hun ogen. Drie van de vijf eekhoorns hebben een pluimstaart nu. We moeten ze wel nog een paar dagen in de gaten houden om te zien of hun staart niet afsterft."

Grijze eekhoorns (Sciurus carolinensis) komen oorspronkelijk voor in het oosten van de Verenigde Staten en Canada voor, al vind je ze nu ook in delen van Europa. Ze kunnen tot 50 centimeter groot worden. Met hun lange pluimstaart regelen ze onder meer hun temperatuur en kunnen ze behendig in de bomen lopen.

Meest gelezen