Videospeler inladen...

Francken over vrijgelaten mensen zonder papieren: "Als er criminelen tussen zaten, zal dat nooit meer gebeuren"

Staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA) laat onderzoeken of er mensen zonder papieren met een strafblad zijn vrijgelaten uit een gesloten centrum. Vorige week moesten tientallen mensen zonder papieren plaatsmaken voor transmigranten, die via ons land naar Engeland willen. Volgens Het Nieuwsblad zat daarbij iemand die veroordeeld werd voor diefstal met geweld. "Ik neem aan dat dat klopt, maar ik ga straks met mijn administratie alle dossiers bekijken," zegt Francken in "De Ochtend" op Radio 1. 

"Er zijn niet genoeg plaatsen in de gesloten centra om iedereen op te sluiten", was de boodschap van staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA) dit weekend. En daarom koos de staatssecretaris ervoor om prioritair in te zetten op het opsluiten en uitwijzen van transmigranten, migranten die via ons land naar het Verenigd Koninkrijk willen. "Want," zo klonk het, "zij veroorzaken momenteel meer overlast dan andere mensen zonder papieren die ondergedoken leven."

Het gevolg? Tientallen mensen zonder papieren die al opgesloten zaten in een gesloten centrum, moesten plaats maken voor de transmigranten. Ze werden vrijgelaten en kregen het bevel om ons land te verlaten. De vraag is maar of ze dat ook effectief deden of nog zullen doen. 

Nu blijkt dat onder hen één of meerdere mensen zaten die criminele feiten hebben gepleegd. De staatssecretaris laat het onderzoeken."Ik zit straks samen met mijn administratie en zal de dossiers stuk voor stuk bekijken. Maar ik neem aan dat dat klopt," zei Francken in de "De Ochtend" op Radio 1. 

Belangrijk is volgens Francken om eerst te weten om wat voor gevallen het hier gaat. "Als het gaat om mensen die sowieso moesten vrijgelaten worden, omdat we ze niet zouden kunnen doen terugkeren, dan is het natuurlijk iets anders." Maar als het klopt dat er criminelen vrijgelaten zijn, dan zal het nooit meer gebeuren, benadrukt Francken. "Ik denk dat mijn administratie na vier jaar wel weet dat het uitwijzen van criminelen een prioriteit is. Als we criminelen hebben vrijgelaten, zal dat maar éénmalig geweest zijn. Die instructies zal ik straks geven, dat moet duidelijk zijn."

Ik denk dat mijn administratie na vier jaar wel weet dat het uitwijzen van criminelen een prioriteit is. Als we criminelen hebben vrijgelaten, zal dat éénmalig geweest zijn.

Staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA)

Francken wijst er ook op dit slechts een éénmalige operatie was. "De gesloten centra zaten vol, dus ik heb ze vrijgemaakt voor transmigranten. Wat moest ik doen? Ik heb een deel verplaatst naar andere centra tot alles helemaal volzat, de anderen die over waren heb ik in groepjes vrijgelaten." 

Zijn er intussen ook opnieuw transmigranten vrijgelaten die de plaats van tientallen mensen zonder papieren hebben opgevuld? "Ik denk het niet, maar dat zou kunnen gebeuren. Als de politie er honderden per dag aanbiedt, en ik heb maar 160 plaatsen, dan moet je geen wiskundige zijn om te weten dat ik die niet allemaal onmiddellijk teruggestuurd krijg."

Wordt er nog een extra centrum voor transmigranten goedgekeurd?

Nu vrijdag legt de staatssecretaris een extra plan op de regeringstafel rond een extra centrum voor transmigranten. Dat zou moeten verhelpen aan het beperkte aantal plaatsen in gesloten centra. "De erfenis die ik van meneer Di Rupo heb gekregen, zijn 470 plaatsen. Dat is intussen gestegen tot een 600-tal. Tegen het voorjaar van volgend jaar gaan we naar 700 plaatsen: er komt een vrouwencentrum bij in Holsbeek en een bijkomende capaciteit in 127bis.  Maar ik vraag nog een bijkomend extra centrum voor transmigranten." 

Waar dat nieuwe centrum dan zou moeten komen, wou Francken nog niet kwijt. 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen