Videospeler inladen...

"N-VA goot met transmigranten nationale saus over deze verkiezingen. Dat kan hen nu parten spelen"

Zowel Theo Francken (N-VA) als Gwendolyn Rutten (Open VLD) werden vanochtend op de rooster gelegd in "De ochtend" op Radio 1. Wetstraatjournalisten Ivan De Vadder en Marc Van de Looverbosch analyseren: "Misschien heeft Theo Francken wel geleerd dat als je forse uitspraken doet, je kunt botsen op de realiteit."

analyse
Ivan De Vadder en Marc Van de Looverbosch
Wetstraatjournalisten bij VRT NWS

In een poging om plaats te maken in gesloten centra voor transmigranten lijkt het erop dat N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie ook criminele sans-papiers heeft vrijgelaten, zo bericht Het Nieuwsblad. "Hij leek een beetje verrast", merkt Van de Looverbosch op. "Hij gaat onmiddellijk met zijn administratie praten."

Van de Looverbosch geeft ook toe dat het een moeilijk dossier is. "En hij blijft maar herhalen dat het eenmalig is. Maar ja, iemand vrijlaten om een ander op te sluiten, dat noemen we, denk ik, dweilen met de kraan open. Misschien heeft Theo Francken wel geleerd dat als je forse uitspraken doet, je kunt botsen op de realiteit. Het is een harde les."

Rutten zei nog: "Het is een puinhoop, Theo, los het op". Als kritiek kon dat wel tellen

Politiek journalist Marc Van de Looverbosch

Gwendolyn Rutten van Open VLD was in haar interview in "De ochtend" scherp over de aanpak van Theo Francken. "Zij noemde het 'de wereld op zijn kop'. Zij roept CD&V op te stoppen met die politieke spelletjes om de parkings te sluiten. En dan Francken die blijkbaar zonder overleg met zijn administratie illegalen vrijlaat: ze noemt het spierballengerol met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen. Ze zei nog: 'het is een puinhoop, Theo, los het op'. Als kritiek kon dat wel tellen."

Moeilijk probleem

Ook Ivan De Vadder spreekt van "een merkwaardig beeld": "Je krijgt transmigranten die opgepakt worden als een soort ontradingsmechanisme. Maar daarvoor worden illegalen, die eigenlijk ook ontraden moeten worden om hier te zijn, opnieuw op straat gezet."

De Vadder is het er overigens niet helemaal mee eens dat de sluiting van snelwegparkings onderdeel uitmaakt van "politieke spelletjes", zoals Rutten beweert. "De burgemeesters van Jabbeke en Wetteren hebben dat wel gedaan nadat er incidenten waren waarbij telkens gewonden of doden zijn gevallen. Het is dus niet zomaar dat die parkings gesloten zijn. Herinner je de politiecommissaris van Kruibeke die zei: 'We kunnen dit niet meer blijven bolwerken.' Dus je voelt dat dit probleem echt wel ongelooflijk moeilijk aan het worden is."

Dat dossier van de transmigranten zou N-VA nu wel eens parten kunnen spelen

Politiek journalist Ivan De Vadder

Dat Francken zelf deze zomer liet uitschijnen dat hij "het probleem" in een paar weken zou oplossen, keert zich nu tegen hem. "Hij moet nu toegeven dat dat niet in 1-2-3 opgelost geraakt", zegt De Vadder. "Wij hebben nu een probleem met transmigranten omdat in Frankrijk Calais is aangepakt. En dat is nu vooral een politiek probleem."

Migratie als verkiezingsthema

Het zijn dan wel lokale verkiezingen, maar dit thema zou wel eens dominant kunnen worden in die campagne, vindt Van de Looverbosch. "Voor CD&V is het duidelijk: overal waar die transmigranten opduiken aan die parkings kunnen de gemeenten het dan maar oplossen, maar ze hebben daar de politiecapaciteit niet voor. "

"Wat doe je dan met die transmigranten? Ze opsluiten, zoals Theo Francken dat wil. Maar dan bots je op een ander capaciteitsprobleem: er is gewoon niet genoeg plaats. En dan voel je aan dat het bijzonder interessant is om die thema's over de gemeenteraadsverkiezingen tegen elkaar uit te spelen."

"Het dossier van de transmigranten is door N-VA op de politieke agenda gezet, bijna om een nationale saus over de gemeenteraadsverkiezingen te gieten", zegt De Vadder. "Hoe was de slogan ook al weer? 'Veilig in een welvarend Vlaanderen'? Dat element 'veilig' is heel belangrijk voor de N-VA. Dat dossier zou hen nu wel eens parten kunnen spelen."

"Dan zie je wel dat Open VLD - of Gwendolyn Rutten althans - als een soort scheidsrechter in dat gewoel probeert te gaan staan," merkt Van de Looverbosch op, "tussen CD&V aan de ene kant en N-VA aan de andere, met de boodschap: 'Kom, geen ruzie maken, los het op, bekijk het positief.'"

De Vadder maakt zich daarover geen illusies, want er zullen ook knopen moeten worden doorgehakt over de extra asielcentra die Francken vraagt: "Ook de andere partijen zullen binnenkort kleur moeten bekennen."

Geen Belfius, geen Arco

En ook het Arco-dossier vormt zo'n geurig nationaal sausje over de lokale verkiezingen. De kans op compensatie lijkt vandaag erg klein geworden. "Hoop doet leven, dat is heel mooi. Maar ik denk dat nu de bodem uit die hoop is weggeslagen", zegt Van de Looverbosch.

"Gwendolyn Rutten ging niet even ver als Bart De Wever, die zei dat we eerlijk moesten zijn, dat het niet zou lukken. Ze laat wel de deur op een kier, maar dan moet Kris Peeters naar Europa gaan om daar te vragen of het kan worden opgelost. Als het dan toch mag, zal Open VLD zich daar niet tegen verzetten."

Op de duur ga je nog medelijden krijgen met Kris Peeters van CD&V

Politiek journalist Marc Van de Looverbosch

"Maar over die beruchte koppeling tussen de beursgang van Belfius en de compensatie in het Arco-dossier zei ze: 'Laat die los, want anders heb je niks: geen oplossing voor Belfius, geen voor Arco."

Arme Kris Peeters

"Op de duur ga je nog medelijden krijgen met die Kris Peeters van CD&V", besluit Van de Looverbosch. "Niet alleen met zijn kandidaten in Antwerpen en al het geschimp en gespot dat hij daar moet verduren, maar nu ook met dat Arco-dossier. Zelfs na het Zomerakkoord lijkt het erop dat hij met lege handen staat en dat die oplossing een soort van dode mus zal zijn waarmee hij naar de kiezer moet trekken."

Lees verder onder de foto.

Bart De Wever en Kris Peeters staan tegenover elkaar bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen.

Nochtans hoeft dat geen verrassing te zijn voor CD&V, vindt De Vadder. "Eigenlijk zeggen die twee voorzitters (De Wever en Rutten, red.) al de hele tijd hetzelfde. Er is inderdaad dat Zomerakkoord geweest, maar je voelt dat dat niet echt realiteit kan worden. Waarom? Omdat de beursgang van Belfius aan Arco gekoppeld is. Die beursgang komt er niet, dus ik vrees ook dat die Arcodeal er niet meer komt voor het einde van de legislatuur. Ik vermoed zelfs dat een volgende regering die belofte niet zomaar goedschiks zal opnemen in een regeerakkoord."

Tenzij CD&V echt heel goed scoort bij de federale verkiezingen en kan wegen op de regeringsvorming. "Maar alles wijst erop dat vooral de N-VA goed zal scoren en CD&V rond de 18 procent zal hangen, zoals op dit moment uit de peilingen blijkt. Dat betekent dus dat die Arco-coöperanten eraan zijn voor de wachttijd."

Herbeluister hieronder de analyse van Marc Van de Looverbosch in "De ochtend":

Meest gelezen